Autoritățile ruse fac eforturi substanțiale pentru a putea respinge orice prezență a militarilor ruși în Ucraina.
După ce au îngropat în gropi comune pe cei morți direct în Donbas, au creat convoaie de coșciuge aduse în țară și așezate în cimitire marginale răspândite pe toată suprafața Federației Ruse prin celebrele convoaie umanitare ce brăzdează periodic regiunea. Mai noi, președintele Vladimir Putin a emis pe 28 mai un decret prin care extinde secretul morților în operațiuni în timp de război la operațiunile în timp de pace, astfel că familiile nu pot primi și nici da mai departe informații despre cei morți azi în Donețk și Lugansk.
Devine astfel „secret de stat” orice „informație care dezvăluie pierderi de personal în timp de pace în timpul operațiunilor speciale”. Această adăugire face ca oricine încalcă o asemenea prevedere să poată fi urmărit penal pentru divulgarea secretului de stat. Dezvăluirea secretelor de stat sau transmiterea acestora unui stat străin este pedepsit penal în Rusia, cu 4 ani de închisoare cu executare.
Decizia a fost atacată la Curtea Supremă Rusă, a anunțat aceasta. Mai mult, ea intervine în același timp în care consulul Federației Ruse la Kiev, care i-a vizitat pe cei doi ofițeri GRU capturați de trupele ucrainene și tratați în spital, a declarat că aceștia sunt mercenari, nu militari în termen ai GRU, respectiv că au fost plătiți de către un stat străin, caz care-i face condamnabili și în Federația Rusă. Participarea la acțiuni militare într-un alt stat pe baza plății făcute de către un terț, nu într-o operațiune a statului rus, este considerată mercenariat și se pedepsește penal în Federația Rusă.
Pe de altă parte, agenția de știri Bloomberg a dat publicității poze, filme, probe și relatări despre crematoriile pe roți aduse de către Rusia pentru a arde corpurile decedaților ruși din Ucraina, care au murit alături de separatiștii și formațiunile locale sau de voluntari și alte categorii de forțe ruse. Motivația este aceeași, de a evita calificarea trupelor regulate ruse ca fiind prezente pe teritoriul Ucrainei de Est. Sursa informațiilor este Mac Thornberry, președintele comitetului Camerii Reprezentanților pentru Serviciile Militare, potrivit Bloomberg.
Gestul e făcut pentru a ascunde nu numai în fața lumii, dar și față de propriii cetățeni această realitate, mai ales că numărul celor implicați în confruntări și care mor pe câmpul de luptă este în creștere, și, implicit, cel al rudelor care caută informații despre soldații ce-și fac serviciul militar în Rusia sau despre militarii profesioniști care, de asemenea, ar trebui să se afle în Federația Rusă, nu pe teritoriul ucrainean. Situația a fost confirmată și de șeful serviciilor de informații ucrainene, Valentin Nolyvaichenko, cel care susține că fiecare asemenea crematoriu mobil poate arde zilnic în jur de 8-10 corpuri ale soldaților ruși decedați pe câmpul de luptă din Estul Ucrainei.
Faptul că soldați ruși în termen au fost capturați în Ucraina contrazice susținerile ruse că nici un soldat al său nu a pătruns în Ucraina. Astfel, cel puțin 9 soldați ruși, membri ai diviziei a 13-a aeropurtate, au fost capturați de trupele ucrainene, în afara celor doi cei mai recenți prizonieri, membri ai trupelor speciale de diversiune ale GRU, serviciul de informații al Armatei ruse, care au fost feriți de gloanțele colegilor lor care încercau să împiedice salvarea vieților de către ucraineni. Până acum explicațiile prezenței militarilor ruși în Estul Ucrainei erau acelea că este vorba despre patrule pe frontieră, rătăcite accidental în interiorul Ucrainei sau de cetățeni ruși voluntari, foști soldați, sau soldați aflați în concediu, care au ales să lupte în Donbas.
Raportul Nemțov și numeroase alte rapoarte au confirmat prezența rusă pe teren. Însă modul de a scăpa de corpurile neînsuflețite prin ardere era necunoscut până de curând. Mai mult, amploarea și numărul soldaților ruși aflați pe teren și decedați în Estul Ucrainei, despre care rudele nu știu nimic, este dat și de numărul apelurilor telefonice ale rudelor primite de către SBU, serviciul de informații ucrainean. Acesta se confruntă cu o avalanșă de asemenea apeluri ale rudelor care-și caută apropiații printre morți, răniți, spitalizați sau prizonieri în zona aflată sub controlul autorităților ucrainene.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.