Dacă Europa, zona euro și lumea întreagă a respirat ușurată după trecerea în două rânduri, după dezbateri de o noapte, a planurilor de austeritate convenite de Guvernul elen pentru evitarea falimentului național, iată că un anunț de ultimă oră arată că această criză nu e depășită nici pe departe.
Din contră. În ajunul introducerii în Parlament a legilor specifice care urmează să ducă la aplicarea planului de restructurare și austeritate convenit, Guvernul Syriza și premierul Alexis Tsipras au băgat din nou în fibrilație opinia publică europeană, anunțând ca nu mai există o majoritate pentru a duce la bun sfarsit acordurile la care s-a angajat.
Guvernul grec a anunțat public formal că nu mai dispune în Parlament de majoritatea necesară implementării politicilor asumate în faţa creditorilor internaţionali în schimbul unui nou pachet de asistenţă financiară, iar în zilele următoare va întocmi o foaie de parcurs pentru a aplica măcar măsurile promise până în luna octombrie, când creditorii vor face o primă evaluare. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului grec, Olga Yerovasilia fost cea care a adus vestea în mod public, la un post de radio local, unde a declarat fără nicio rezervă sau nuanță: “Toţi ne dăm seama că Guvernul nu are în acest moment majoritatea pentru a-şi putea aplica politicile. Iar acest lucru este într-adevăr un obstacol important”.
Această situație a fost prognozată deja de analiștii politici încă de la jocul cu șantajarea Europei făcut la nivelul fostului ministru al Finanțelor Varoufakis. Amenințarea cu publicarea unor înregistrări făcute în interiorul ECOFIN și în diferitele formule cu participarea miniștrilor europeni ai Finanțelor și reprezentanților instituțiilor europene creditoare și garante a stârnit o furtună de indignare la acea vreme. S-au dovedit întemeiate și criticile privind promisiunile electorale ale Syriza, comparativ cu ceea ce se putea face odată ajuns în postura de guvernare a unei țări falimentare.
De altfel premierul Tsipras a admis că actuala situație l-ar putea pune în postura de a declanșa alegeri anticipate în toamnă. Deja reformele se fac cu sprijinul partidelor tradiționale, Tsipras pierzând un grup de 47 de deputaţi ai partidului Syriza care au refuzat să urmeze linia partidului. Obiectivul Executivului condus de Alexis Tsipras este acum să recâştige sprijinul celor 162 de deputaţi, majoritatea pe care a avut-o după câştigarea alegerilor pentru a avea majoritatea cu care să voteze legile reformei contrare programului electoral cu care partidul său a câștigat alegerile. Dar, cel mai probabil, drumul de întoarcere nu mai există și se merge spre alegeri anticipate.
Plecarea lui Tsipras din postura de premier și transformarea Syriza în - tr-un partid traditional e un lucru așteptat. Problema majoră rămâne ce se va întâmpla cu grupul lui Varoufakis și cum vor arăta viitoarele alegeri. Va deveni Varoufakis sau vreun alt lider carismatic dintre contestatarii anarhiști de stânga liderul unei noi majorități antisistem? Vor mai vota o dată grecii pentru promisiuni nerealiste sau experiența Syriza a fost de ajuns? Vor prelua partidele tradiționale majoritatea, eventual cu un comportament mai responsabil față de finanțele țării și promisiunile populiste care au alimentat întreaga politică a Greciei în ultimii 20 de ani? Deznodământul, în următoarele zile.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.