În Republica Moldova au avut loc, ieri, alegeri locale la termen. Cu excepția obișnuitelor localități din regiunea separatistă din stânga Nistrului, unde nu s-au desfășurat alegeri, agitația a fost un test al alianței minoritare pro-europene susținută de comuniști care și-a pierdut premierul, pe Chiril Gaburici, în vinerea dinaintea alegerilor.
Și ceea ce era de așteptat s-a întâmplat: dezastru electoral. La ora la care scriem aceste rânduri, datele și prognozele arată fără dubii că opoziția de toate culorile a câștigat alegerile locale în Republica Moldova. Gaburici, premierul de sacrificiu, fără studii, care a condus o coaliție a stagnării și orbecăielii fără țintă, s-a sinucis înainte de a fi sacrificat ritualic pe altarul acestui dezastru.
PLDM, partidul lui Vlad Filat, membru al PPE, și PDM, partidul lui Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc, social-democrat, au obținut rezultate modeste, pe alocuri rușinoase. La Chișinău, de exemplu, nivelul la care se ridicau așteptările era net inferior pragului electoral de la alegerile generale. Iar la nivel național, cele două partide care au administrat crahul financiar de la Chișinău, cu trei bănci naționalizate și alte trei sub supraveghere a BNM (80% din piața bancară) sunt la nivelul unor scoruri ce nu recomandă decât schimbarea urgentă de lideri și curățirea de personaje cu probleme de corupție.
Scorurile înregistrate nu sunt favorabile nici măcar pentru varianta realizării unui vot majoritar pentru orientarea pro-europeană a celor patru partide, cele două de la putere, PLDM și PDM, și cele două din opoziție, PL(Mihai Ghimpu) și PPE(Iurie Leancă). În toată perioada preelectorală, acestea și alte grupuri, mișcări platforme pe care le-au manevrat, nu au făcut decât să se atace reciproc și să îndepărteze electoratul, deși știau sigur că un guvern nu poate face reforme decât dacă e bazat pe o majoritate solidă și coerentă, unde să se înțeleagă cu toții.
Chișinăul rămâne, cel mai probabil, în disputa din turul doi între Zinaida Greceanâi, candidatul PSM (Igor Dodon), pro-rus, și Dorin Chirtoacă, PL, actualul primar. Indecis. La Bălți, Renato Usatâi, președintele Partidului Nostru, anarhist prorus, blocat să participe la alegerile generale în 2014 pentru finanțări neclare și ilegale, pare a fi câștigat scrutinul în fața comuniștilor naționaliști moldoveni ai lui Vladimir Voronin. Și la Orhei, controversatul om de afaceri Ilan Shor, cel care a făcut direct malversațiunile cu Banca de Economii a Moldovei, pare să se desprindă în câștigător. Dar poate situația cea mai gravă e cea la nivelul consiliilor locale și raionale, acolo unde toate partidele de opoziție au câștigat liniștit în fața partidelor puterii, iar la Consiliul Chișinău situația e și ea la fel de complicată: chiar dacă va fi ales, Dorin Chirtoacă iar nu va avea consiliu favorabil.
Singura formulă de ieșire este cea a unei resetări a Alianței de Integrare Europeană, prin recuperarea tuturor celor patru partide proeuropene, două de la putere și două din opoziție. O întreprindere dificilă, care a mai eșuat o dată după alegerile generale. Frustrări, diviziuni și lipsa culturii democratice și funcționării în coaliție au jucat un rol, mai ales în fața unor condiții ultimative și inflexibilității unor jucători, a lipsei de solidaritate și de generozitate în negocieri a altora. Dar acum, singura redută ce mai poate fi recuperată, așa cum avem acum rezultatele probabile, este Primăria Chișinăului, or aici coalizarea este absolut necesară. Alternativa este câștigul partidelor pro-ruse, naționalistmoldovene și anarhiste-antisistem din Republica Moldova și ruperea de siajul pro-europeană pentru o decadă de aici înainte.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.