Războiul hibrid din Estul Ucrainei și agresiunea militară rusă au scos la iveală instrumentarul de pregătire al actualului conflict care a fost inoculat în regiune de către Rusia de mai bine de 5 ani.
Prin instrucția militară și „educația patriotică“, Rusia a calificat o întreagă armată de adolescenți ucraineni, aflați în linia întâi a luptei din Donbas, care au așteptat doar schimbarea de regim și comanda rusă pentru a lua armele și a utiliza cunoștiințele dobândite.
Dacă mass-media rusă și propaganda aferentă au jucat un rol major în convingerea locuitorilor din Estul Ucrainei despre realitatea paralelă construită de agitatorii și propagandiștii Moscovei, prin intermediul unui război informațional de lungă durată purtat în regiunea Donbas, lucrurile au mers mai departe în celebrele școli de pregătire care au creat o armată de adolescenți ai lui Putin, gata să ia arma în mână în linia întâi a frontului împotriva propriei țări, Ucraina. Descoperirea reporterilor străini, de origine rusă, de la Vice News, în regiunea Donetsk-Lugansk a fost de-a dreptul terifiantă.
Astfel, totul a plecat de la identificarea, la parada aniversară de un an de la crearea autoproclamatei Republici Populare Donbas, a unui grup de adolescenți în uniforme paramilitare care duceau cu aplomb arme și un imens steag separatist. Reporterii au descoperit că e vorba despre elevii unei școli din orășelul Amvrosievka, situat la circa 20 km de granița rusă și 60 km de Donetsk, unde războiul a ajuns doar tangențial, o singură dată, la 15 iunie anul acesta. În rest, e o zonă liniștită, situată în interiorul ariei delimitată și controlată de separatiști, chiar dacă aproape de linia actuală de demarcație.
Locuitorii din regiune văd realitatea lumii înconjurătoare doar prin prisma televiziunii ruse. La școală nimeni nu a învățat vreodată în limba ucraineană sau limba ucraineană însăși. În schimb, elevii sunt incluși într-un Club Patriotic al tinerilor în care sunt antrenați de 5 ani la lupta cu cuțitele, antrenamente la arte marțiale cu mâinile goale, cum să tragă cu armele de foc. Toți participă la o competiție a supremației calităților de războinici numită „Viitorul Luptător” și sunt îndoctrinați cu vechile percepte sovietice ale apărării Patriei.
În perioada de independență a Ucrainei, lecțiile de patriotism sovietic au dispărut din curiculă, dar pregătirea militară pentru apărarea patriei a fost relansată de un veteran al Armatei Sovietice și al Războiului din Afganistan, Oleg Alexandrovich, la fel ca în alte numeroase școli din Ucraina. Îndoctrinarea se face cu vechile cărți reeditate ale soldaților sovietici cu copii în brațe, sărutându-și soțiile și zâmbitori în apărarea Patriei Sovietice. Doar că pregătirea nu a fost pentru apărarea Ucrainei, ci tot a Rusiei.
Dealtfel și cântecele patriotice pe acordurile cărora mărșăluiesc și se antrenează adolescenții, elevi de gimnaziu și liceu, sunt cele sovietice, care spun despre paramilitarii sovietici că sunt expresia „puterii, frumuseții și onoarei”! Educația patriotică a mers atât de bine încât organizatorii se laudă cu numărul mare de soldați pe care școala din Amvrosievka i-a dat armatei ruse, și nu celei ucrainene. Și toată această dezvoltare are loc în Ucraina independentă, mulțumită la acea vreme cu pozele - repede înlăturate de pe pereți - de la depunerile de flori ale acestor adolescenți-soldați la monumentele Holodomorului, marea foamete a anilor ’30, celebrată ca sărbătoare națională în Ucraina și considerată o blasfemie în Rusia.
Prezentarea armatei de adolescenți din Estul Ucrainei, pregătiți sub ochii autorităților ucrainene spre a servi drept carne de tun Armatei Roșii, ridică mari semne de întrebare asupra elementelor de reformă ale noului stat independent. Dincolo de utilizarea adolescenților în linia întâi, din lipsă de combatanți maturi, relatările trădează și modul în care a fost cangrenată societatea ucraineană și cum s-a acționat din interior pentru a provoca ruptura actuală din Estul Ucrainei. O lecție de învățat și pentru alte state din spațiul post-sovietic care ar putea avea în interiorul structurii statale germenii unei posibile viitoare rupturi și loialități față de fosta metropolă sovietică, Moscova.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.