Reclame la ţigări electronice şi dispozitive cu tutun încălzit, interzise. Proiect adoptat de Camera Deputaților

ţigările electronice

Publicitatea pentru ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit este interzisă. Proiectul, inițiat de deputatul Gigel Știrbu, a fost adoptat de Camera Deputaților cu 269 voturi pentru și merge acum spre promulgare.

Publicitatea pentru ţigările electronice este interzisă

Proiectul propune modificarea Legii audiovizualului nr. 504/2002 şi completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, în scopul aplicării aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii, în mass-media, dar şi stradal, pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit, precum pentru ţigările clasice.

„Este absolut necesară prezenta inițiativă legislativă pentru că rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte consumul de tutun în rândul copiilor şi adolescenţilor din România, şi impun adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun”, declara deputatul Gigel Știrbu la momentul depunerii proiectului.

Publicitatea pentru ţigările electronice este interzisă. Sursa foto: Pixabay

Nicoleta Pauliuc: Este clar că trebuie să se aplice un regim restrictiv privind publicitatea

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: „Din această perspectivă, este clar că trebuie să se aplice un regim restrictiv privind publicitatea, aşa cum se întâmplă deja în cazul ţigărilor obişnuite, alcoolului şi, mai nou, jocurilor de noroc.

Problema cu vapatul este adresabilitatea foarte mare către publicuri ţintă foarte fragede din perspectiva vârstei, inducându-se ideea falsă că riscurile pentru sănătate sunt neglijabile. Dacă vrem să avem generaţii viitoare mai sănătoase, mai puternice şi mai productive trebuie să le protejăm de acest factor de risc. Vă spune acest lucru o mamă îngrijorată de toate aceste tentaţii şi riscuri la care sunt supuşi copiii noştri”.

Sursa foto: Pixabay

Publicitatea la ţigările electronice este interzisă deoarece conțin substanţe chimice

În rapoartele sale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că aşa-numitele e-lichide utilizate în ţigările electronice - indiferent dacă au în componenţă sau nu nicotină - conţin aditivi, arome şi substanţe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor.

Iniţiativa parlamentarilor liberali este congruentă cu măsuri similare la nivel european şi vine să completeze legislaţia românească, având în vedere aceste noi tehnologii care permit consumul nicotinei. Mai multe date despre proiect puteți citi pe site-ul cdep.ro.