Psihologia culorilor | Cu românul la psiholog

Psihologia culorilor se bazează pe efectele mentale și emoțiile pe care acestea le au asupra noastră în diverse situații și conjuncturi.

De multe ori interpretarea culorilor este subiectivă și sunt o serie de aspect care ar trebui să fie luate în calcul, precum: religia, sexul, cultura și chiar contextual social și cel familiar.

Carl Jung, renumitul medic psihiatru, a fost și promotorul art-terapiei, el și-a încurajat pacienții să folosească culorile, deoarece a simțit că acest lucru îi va ajuta să exprime unele dintre părțile profunde ale psihicului lor. Putem spune că opțiunile de culoare pe care le facem reflectă mai profund trăsăturile de personalitate pe care le avem. De exemplu, puțini știu că introvertiții și extrovertiții vor alege din instinct culori precum albastru și, respectiv, roșu.

Culorile pe care alegem să le purtăm ar putea spune, de asemenea, despre cum ne simțim în acea zi. Aceste alegeri sunt adesea o reflectare a modului în care ne simțim în acel moment. Impactul culorilor asupra psihicului nostru nu este doar de a ne autodezvălui starea, ci este important să știm că, purtarea anumitor culori ne poate face să reacționăm diferit în anumite situații și să luăm decizii mult mai potrivite.

Există patru culori primare psihologice - roșu, albastru, galben și verde. Ele se referă la corpul, mintea, emoțiile și echilibrul esențial dintre aceste trei. Proprietățile psihologice ale celor unsprezece culori de bază (cu tot cu nonculorile alb si negru) sunt după cum sunt prezentate mai jos.

După cum știm cu toții, culoarea este lumină și energie. Există, de asemenea, efecte psihologice de culoare, care se referă în mod obișnuit la două categorii principale de culori atunci când vine vorba de lumină: caldă și rece. Lumina caldă poate fi galbenă, portocalie sau chiar roșie, iar acestea pot declanșa o varietate de emoții, de la confort și căldură până la ostilitate și furie. Lumina rece poate avea nuanțe de verde, albastru sau violet, și este bine de știut că în esență aduc după sine sentimente de calm, energie și de tristețe. Cu alte cuvinte este recomandat ca la birou sau în locul în care ne desfășurăm activitatea profesională să avem lumină rece, iar acasă, să avem lumină caldă.