PSD și PNL nu reușesc să ajungă la un consens în ceea ce privește prețurile la energie și majorarea pensiilor. O decizie va fi luată în această săptămână

Sursa foto: INQUAM_PHOTOS

Liderii PSD și PNL nu au reușit să ajungă la o decizie comună în ceea ce privește prețurile la energie și nici procentul cu care vor fi majorate pensiile. Până în prezent, cele două mari partide au versiuni și procente diferite.

Potrivit surselor HotNews, o ședință în care se vor discuta aceste aspecte va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până la marea ședință, liderii coaliției apar în spațiul public cu informații complet diferite.

PSD și PNL nu pot ajunge la un consens

Social-democrații ar vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, în timp pe pentru cei depășesc acest plafon să se stabilească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

Ei nu sunt de acord cu propunerea liberalilor potrivit căreia prețul pentru marii consumatori economici să fie plafonat la 1,3 lei kWh.

PSD ar vrea să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice precum spitalele, școlile, companiile de utilități, dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consumă electricitate.

Cu cât vor fi majorate pensiile

Nici pe subiectul majorării pensiilor liderii coaliției par să nu fi căzut de acord. Astfel, cei din PSD vor că majorarea să fie de 11,92% doar pentru pensiile mici, de 1.500 lei. De asemenea, se ia în calcul acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

Potrivit celor din PNL și așa cum a anunțat și premierul Nicolae Ciucă de curând, se vrea ca toate pensiile să fie majorate cu 15%. În acest caz, nu s-ar acorda alte ajutoare sociale. La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar destul de mare, de 16,5 miliarde.

Liderii coaliție au căzut de acord în ceea ce privește lemnele de foc

Liderii coaliției de guvernare ar fi ajuns la o înțelegere în ceea ce privește prețul lemnelor de foc. Prin urmare, se va renunța la plafonarea de 400 lei pe metru cub, după ce s-a argumentat că este prea mică, și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri, potrivit surselor HotNews.ro.