PSD și PNL caută soluții pe comasarea alegerilor. Ciolacu și Ciucă au negociat la telefon. Surse

Alegeri europarlamentare. Sursa foto: dreamstime.com

PSD și PNL caută o soluție pentru comasarea alegerilor din acest an, înainte de ședința coaliției de miercuri. Cei doi președinți, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă, (PNL) au discutat termenii înțelegerii într-o lungă conversație telefonică. Până miercuri vor fi analizate soluțiile tehnice și eventualele scenarii de lucru,

PSD și PNL caută o soluție pentru comasarea alegerilor din acest an, pe care să o discute în ședința de miercuri a coaliției. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au purtat o lungă discuție telefonică pe acest subiect.

PSD și PNL, acord pe comasare

Comasarea alegerilor va fi discutată, din nou, la ședința coaliției de guvernare de miercuri, au precizat surse politice pentru EVZ. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au purtat o lungă discuție telefonică în care au stabilit că vor avea o nouă negociere. Urmează ca decizia oficială, agreată de toată lumea, să fie luată la următoarea ședință a coaliției.

Până atunci, reprezentanții celor două formațiuni caută soluții tehnice și analizează diferite scenarii de lucru. Reprezentanții PSD și PNL s-au reunit în ședințe separate pentru a face propria analiză cu care să se prezinte miercuri.

Duminică, trebuia să aibă loc o altă întâlnire, în coaliție, pe acest subiect, însă PSD a revocat-o. Social-democrații au invocat o intervenție publică a purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a anticipat rezultatul negocierilor, spunând că cel mai probabil se va ajunge la un acord. Pe de altă parte, însă, a afirmat că liberalii sunt pregătiți pentru orice variantă.

„Este foarte probabil să ajungem la această soluție (comasarea alegerilor – n.r.). Ne dorim să punem capăt acestui episod. În orice fel de scenariu, vă pot asigura că PNL este pregătit pentru alegeri, are candidați pentru toate funcțiile, guvernarea va merge mai departe, nu va exista niciun fel de sincopă. Credem că avem maturitatea să guvernăm împreună, responsabil și să ne prezentăm separat în alegeri, dacă o fi cazul, dacă nu, evident că guvernarea de coaliție a fost și rămâne o oportunitate de a oferi stabilitate României”, a spus Ionuț Stroe.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Sursa foto: INQUAM_Photos

Comasarea alegerilor domină dezbaterea publică

Comasarea alegerilor, negociată de PSD și PNL, domină de mai multe luni spațiul public. Subiectul este susținut, cu precădere de PNL, partid care ar avea de câștigat dacă se va face. Cercetările sociologice arată că PNL este într-o poziție dificilă, astfel că are nevoie de orice artificiu pentru a obține mai multe voturi.

Iar comasarea alegerilor locale cu ar putea ajuta partidul să obțină o poziție mai bună. Spre deosebire de PSD care este cotat cu prima șansă, la distanță mare de restul competitorilor, liberalii se bat de la egal la egal cu AUR, în sondaje. De asemenea, noua alianță de dreapta, formată din USR, PMP și Forța Dreptei ar putea pune probleme celor din PNL.

Negocierile cu partenerii din PSD nu au dat, însă, nici un rezultat până la acest moment. Motivul, conform unor surse, fiind acela că social-democrații ar fi vrut ca liberalii să le susțină candidatul al alegerile prezidențiale.

Ionuț Stroe Sursa foto: Facebook

PSD și PNL mai fac o încercare

Cele două partide au propriile interese electorale, în acest an, chiar dacă sunt într-o alianță la guvernare. Acesta este și motivul pentru care preedentele runde de negociere au dat greș. PSD, aflat pe primul loc în sondaje nu își face griji pentru câștigarea alegerilor. Social-democrații au simțit interesul crescut al colegilor de coaliție pentru acest subiect. Drept urmare, încearcă să scoată cât mai multe avantaje într-o negociere.

De aceea au adoptat o abordare mult mai prudentă cu privire la subiect. PSD a transmis pe mai multe voci că nu este tocmai interesat de comasare, temă pentru care aliații de la guvernare au făcut „o obsesie”. Conform surselor politice, la negociere au fost incluse mai multe funcții politice:

  • candidat unic PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei;
  • liste comune PSD-PNL la alegerile parlamentare;
  • comisarul European din partea României;
  • directorii SRI și SIE;
  • președinții Senatului și Camerei Deputaților.