Săptămâna trecută, fostul premier Dacian Cioloș a anunțat că va depune în scurt timp actele pentru înființarea unui nou partid. Nu este pentru prima oară când face acest anunț, ceea ce a generat suficiente glume pe rețelele sociale și în media.
Următoarele trei momente demonstrează de ce PSD este avantajat, chiar dacă indirect și neintenționat, de jocul politic al lui Dacian Cioloș.
1.În spațiul public, inclusiv în rândul simpatizanților săi, pare că indecizia a devenit marca lui Dacian Cioloș, totul fiind conturat încă din campania pentru alegerile parlamentare din 2016. Dubla sa susținere, atât pentru PNL, precum și pentru USR din timpul campaniei din 2016, a condus nu doar la tensiuni și nemulțumiri în rândul partidelor, ci a indus în eroare electoratul. Dar chiar dacă aceasta a fost strategia fostului premier, jocul nu i-a servit nici lui, nici Dreptei, ci doar PSD. În toată campania, percepția a fost aceea că PNL și USR vor să-l mențină pe Dacian Cioloș în funcția de premier în ciuda voinței sale. „Mi-aș dori ca românii să voteze partidele care promovează acele valori pe care eu le-am prezentat public. Deocamdată, din ceea ce am văzut, PNL și USR și-au asumat acele valori”, spunea Cioloș.
Pentru ca, la scurt timp, să spună că a cerut PNL și USR să nu îi folosească imaginea, dar să spună că PNL poate folosi „toate elementele” Platformei România 100. Mi-e greu să cred că Cioloș nu știa că PNL lansează afișe electorale cu imaginea sa, așa cum mi-e greu să cred că nu știa că sloganul USR în campanie va fi: “Dacian Cioloș, în sfârșit ai cu cine”. Nici măcar politicienii, analiștii, consultanții, jurnaliștii nu știau ce să mai creadă despre strategia lui Cioloș, dar apoi electoratul, care nu este nici pe departe la fel de atent sau interesat de ce se întâmplă cu partidele și observă doar tendințele majore. Și am văzut cu toții rezultatele de la alegerile parlamentare.
2.A urmat episodul curtării lui Cioloș pentru înscrierea în PNL, dar și USR. Alina Gorghiu i-a făcut numeroase invitații fostului premier, iar Ludovic Orban a spus că Cioloș este binevenit în PNL. În martie 2017 și USR i-a lansat lui Cioloș o invitație pentru a se înscrie în partid și pentru a candida, dacă dorea, la Congresul partidului din luna mai. În decembrie, un alt grup de 15 parlamentari din USR i-a adresat din nou invitația lui Cioloș de a se înscrie în partid.
Presa scria că negocierile lui Cioloș cu cele două partide au eșuat pentru că fostul premier accepta doar poziția de șef de partid.
3.Cel mai probabil, la alegerile europarlamentare din 2019, Cioloș va candida cu propriul partid, urmând să fie cap de listă. În primul scenariu însă, deși inclusiv eu m-am săturat de fraza asta, asistăm la o nouă divizare a Dreptei, lucru care poate fi util doar PSD. Un nou partid pe partea Dreaptă nu va lua din voturile partidului condus de Liviu Dragnea, logic, ci din cele ale PNL și, mai ales, cele ale USR. Jocul lui Cioloș fragmentează scena politică pe dreapta, ceea ce avantajează PSD care arată puternic și de neînvins.
Fără ca partidele de dreapta să joace împreună, nu pe cont propriu – sau și mai rău – unul împotriva altuia, PSD nu va fi învins.