Negocierile pentru împărțirea ministerelor în viitorul guvern, condus de Marcel Ciolacu, par să se fi împotmolit cu o săptămână înainte de rotativă. UDMR ar putea ieși de la guvernare, în condițiile în care PNL le-a cerut liderilor maghiari să cedeze ministerul Dezvoltării. Noul guvern ar trebui să-și intre în atribuții cel târziu la începutul lunii iunie, a transmis președintele Klaus Iohannis. Rămâne să vedem, însă, dacă partenerii de coaliție, PSD, PNL și UDMR vor reuși să se pună de acord cu împărțirea funcțiilor.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor ar fi părăsit discuțiile cu ceilalți parteneri din coaliția de guvernare, conform unor surse politice, nemulțumit că liberalii i-au cerut să renunțe la Ministerul Dezvoltării. Considerat unul dintre cele mai bănoase, datorită programelor de investiții pe care le derulează pentru autoritățile locale, ministerul condus în prezent de Cseke Attila, este dorit și de PNL.
Liberalii ar dori ca Ministerul Dezvoltării să fie preluat chiar de Nicolae Ciucă, președintele partidului. Aceasta deoarece, având pârghiile financiare, liberalii îi pot determina pe primari și pe președinții de consilii județene să se implice cu mai mult zel în campaniile electorale de anul viitor. Pe de altă parte, ca președinte al PNL și ministru al Dezvoltării, Nicolae Ciucă cuvântul lui Nicolae Ciucă ar deveni mult mai greu în partid.
În aceste condiții, UDMR ar putea să decidă ieșirea de la guvernare, în condițiile în care ar fi obligați să renunțe la acest portofoliu deosebit de important.
Informația apărută pe surse a fost dezmințită de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, deși a fost confirmată de alte surse dintre participanții la discuții.
PSD a rămas cu Ministerul Transporturilor
În schimbul Ministerului Dezvoltării, liberalii ar fi dispuși să ofere UDMR, la schimb, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș. UDMR nu este de acord, considerând că propunerea este inacceptabilă.
Pe de altă parte, dacă nu va obține ceea ce-și dorește de la UDMR, Nicolae Ciucă ar putea avea o problemă în interiorul partidului. În discuțiile cu social-democrații, el a acceptat ca Sorin Grindeanu să continue la Ministerul Transporturilor, contrar prevederilor din protocolul coaliției și a opiniei a mai multor lideri ai partidului.
Sorin Grindeanu a declarat că negocierile se află în prezent „într-un mic impas”.
„Să știți că cel mai important lucru este să reușim să păstrăm o stabilitate. E mai important decât ce vor Grindeanu, Rareș Bogdan, Motreanu sau Iulian Dumitrescu. Dacă există bună-credință din partea tuturor vom reuși să depășim acest mic impas care nu este de nedepășit”, a declarat Grindeanu la conferința PSD Prahova.
Klaus Iohannis vrea guvern cât mai repede
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 17 mai, că se așteaptă ca negocierile pentru împărțirea ministerelor, în viitorul guvern, să se încheie săptămâna viitoare. El a precizat că este nevoie ca procedurile parlamentare, prevăzute de lege, pentru învestirea viitorului guvern să se încheie într-un timp foarte scurt.
„Chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe preşedintele statului, însă aşteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza sper în puţine zile cu un nou Guvern prin care se realizează aşa-zisa rotaţie, adică prim-miniştrii să se schimbe şi ministerele să se ocupe cu oameni performanţi”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a subliniat că este nevoie ca procedurile să se încheie în câteva zile, astfel ca noul cabinet, să-și intre rapid în atribuții, la începutul lunii viitoare.