Nu se făcea ca în basme, dar era, ca și acum, sfârșit de decembrie 2008 când Liviu Dragnea juca în politica mare după niște alegeri parlamentare. Marian Vanghelie era la vremea aia cineva în PSD. Liviu Dragnea abia scotea capul din găoacea teleormăneană.
După nopți nedormite, în care s-a negociat cu pistoalele pe masă, aproape la propriu, posturile de ministru, găștile din PSD își împărțeau fotoliile de la Palatul Victoria, în Comitetul Executiv Național. Eraq prima dată când Liviu Dragnea avea loc la masa greilor PSD.
Gabriel Oprea, susținut de baronii locali din teritoriu, reușea să-l învingă pe Cătălin Voicu, favoritul lui Marian Vanghelie, pentru șefia Ministerului de Interne. Cătălin avea să ajungă nu peste mulți ani lejer la pușcărie, dar nu înainte să voteze, ca parlamenntar, cu ambele mâini suspendarea lui Traian Băsescu.
Cristian Diaconescu îl făcea KO pe Titus Corlățean pentru șefia diplomației, tot la votul din conducerea PSD.
Pentru a a mai alina nemulțumirile învinșilor, Mircea Geoană, președintele PSD atunci ca și Liviu Dragnea astăzi, le-a promis că se vor găsi funcții pentru toți, așa că a trecut rapid la înființarea unor posturi cu dedicație pentru anumite persoane importante. Ministerul de Interne și al Administrației trezise, în decembrie 2008, cel mai mare interes printre pesediști, care au declanșat un război intern pentru obținerea lui.
Marian Vanghelie a intrat în luptă cu Cătălin Voicu, senator de București, iar cealaltă tabără l-a scos în față pe Gabriel Oprea, un băiat fără petele din 2016, susținut de baronii locali și filialele din Ardeal.
"Ce să caute, domnule, Voicu la Interne, nu vezi că deja au început să-l toace televiziunile?! Măcar pe Oprea îl mai cunoaște lumea, iar Băsescu tocmai l-a decorat",își justificau opțiunea cei din tabăra lui Gabriel Oprea.
"Dacă ne întoarcem la Oprea partidul ăsta nu are oameni. Păi, mai controversat ca el cine e, mai știe în câte afaceri cu terenuri este băgat?", replicau cei care îl sprijineau pe Voicu.
Cele două găști au înroșit telefoanele pentru a face lobby favoritului. Deși a intrat ca numărul 1 în Comitetul Executiv, Voicu a pierdut cu 27 de voturi la 30 în fața lui Oprea.
"Câștigam fără probleme dacă intram în competiția pentru Interne. Luam peste 50 de voturi", s-a destăinuit Liviu Dragnea, dupa ce fusese uns drept coordonator al grupului de miniștri ai PSD.
"Inventează Geoană funcții pentru cei rămași pe afară, gen Dragnea", îi replica un social-democrat, mare sculă la partid în decembrie 2008.
Bătălia pentru Externe, unde actorii principali au fost Cristian Diaconescu și Titus Corlățean, nu a fost cu nimic mai puțin dură decât cea pentru Interne.
La vot, scorul a fost categoric în favoarea lui Diaconescu, care a strâns 37 dintre voturile colegilor de partid, în timp ce Corlățean a primit doar 21. Constantin Niță câștiga fotoliul de ministru al IMM-urilor și Mediului de Afaceri dupa ce îl învingea pe Ioan Toma.
Impus de filiala Constanța, Nicolae Nemirschi nu a avut probleme în a obține șefia Mediului.
Pentru celelalte Ministere lucrurile au fost tranșate din timp, fără alegeri interne: Ilie Sârbu la Agricultură, Marian Sârbu la Ministerului Muncii, Ion Bazac la Sănătate, Ecaterina Andronescu la Educație, Dan Nica pentru postul de vicepremier și Victor Ponta la Relația cu Parlamentul.
Perdant la Ministerul Afacerilor Externe, Titus Corlățean avea să se mulțumească cu Departamentul pentru Afaceri Europene. "Probabil postul se va asimila cu cel de ministru delegat. Îl facem și pe el ministru și gata. Toți sunt mulțumiți", făcea mișto un lider PSD.
Nicușor Constantinescu, proaspăt trimis în judecată, le-a prevazut tuturor miniștrilor nominalizați de PSD un viitor luminos pe scările DNA, ceea ce s-a și întâmplat.