PSD, cel mai slab rezultat din istorie la alegeri. Cum stau PNL și AUR

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

În 2024, PSD a performat la alegerile locale şi europarlamentare din iunie, dar a eșuat în a doua parte a anului. Social-democraţii au fost marii câştigători ai alegerilor locale.

Au obţinut 25 de Consilii Judeţene - faţă de 20 în urmă cu patru ani. Au câştigat 1.677 de primării, cu 184 mai mult decât la alegerile din 2020. Pe lângă fiefurile tradiţionale - Craiova, Piteşti, Galaţi, Buzău, Brăila- PSD a reuşit să se impună şi în reşedinţe de judeţ ca Baia Mare, Suceava, Piatra-Neamţ, Bistriţa, conduse timp de mai multe mandate de liberali. În Bucureşti, au recucerit Sectorul 2 ( prin Rareş Hopincă) plus Sectorul 5, unde s-a impus fiul lui Cristian Popescu Piedone, fost parlamentar PSD.

PSD a eșuat complet la parlamentare

La alegerile europarlamentare, organizate simultan cu cele locale, partidul social democrat a trimis la Bruxelles cel mai mare număr de eurodeputaţi: nu mai puţin de 11. Lista comună PSD-PNL la europarlamentare a obţinut, în final, peste 50% din opţiunile românilor.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto Arhiva EVZ

La alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a devenit primul candidat din istoria partidului care a ratat turul doi. Ciolacu s-a clasat pe locul trei, la numai 2.700 de voturi în spatele Elenei Lasconi (USR). La începutul acestui an, într-un clip video postat de Marcel Ciolacu pe contul său de TikTok, preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a afirmat că mai mulţi lideri PSD i-au “donat” voturi lui George Simion la prezidenţiale.

Se pare că social democrații erau siguri că Marcel Ciolacu intră în turul doi şi îşi doreau o finală mai uşoară cu George Simion. Astfel, Ciolacu ar fi ajuns preşedinte după o confruntare cu un candidat suveranist, aşa cum Ion Iliescu a câştigat în 2000 în faţa lui Corneliu Vadim Tudor. La alegerile parlamentare, programate la o săptămână după eşecul de la prezidenţiale, PSD a obţinut doar 22%, cel mai mic scor din istoria partidului.

PNL a pierdut cel mai mult

PNL e partidul care a pierdut cel mai mult în ultimii patru ani. În 2020, în pandemie, liberalii erau la guvernare cu un Cabinet minoritar condus de Ludovic Orban. La alegerile locale din acel an, PNL reuşea să câştige 17 Consilii Judeţene şi 1.236 de primării, cel mai bun scor din istoria partidului. În acel moment, liberalii duceau o campanie făţişă anti-PSD. Alegerile locale din 2024 au găsit PNL în alianţă cu PSD. Rezultatul? Liberalii au rămas doar cu 12 Consilii Judeţene, pierzând judeţe cu greutate ca Suceava (Gheorghe Flutur), Prahova (Iulian Dumitrescu), Maramureş (Ionel Bogdan) sau Caraş-Severin (Romeo Dunca).

Liberalii au pierdut peste 100 de primării: de la 1.236 câştigate în 2020 au rămas cu 1.132. Însă lista comună cu PSD la europarlamentare, care a obţinut aproape 50% din voturi, a salvat conducerea liberală la acel moment. Nicolae Ciucă a rămas în fruntea PNL şi a devenit candidat pentru Cotroceni. În toamnă, PNL s-a prăbuşit. Nicolae Ciucă s-a clasat abia pe locul 5 la prezidenţiale şi a fost înlocuit de Ilie Bolojan, liderul PNL cu cele mai bune rezultate la alegerile locale.

Într-o săptămână, Bolojan a reuşit să ridice partidul de la 8% la 14%, însă liberalii au pierdut aproape jumătate din mandate în Parlament.

AUR s-a descurcat la parlamentare

AUR s-a descurcat bine la parlamentare. După patru ani de opoziţie, AUR a sărit de la 33 de mandate în Camera Deputaţilor la 63 de locuri. Iar la Senat, de la 14 mandate a ajuns la 28. În ciuda saltului spectaculos, AUR a rămas în continuare în opoziţie, deci a bifat un câştig mai degrabă matematic decât politic. Partidul trece şi printr-o dispută internă. Europarlamentarul Claudiu Târziu, unul dintre fondatorii formaţiunii, i-a cerut demisia lui George Simion, pe motiv că a fost mult sub scorul partidului la prezidenţiale.

George Simion. Sursa foto: Facebook/ Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

În cursa pentru Cotroceni, Simion a obţinut sub 14%, cu tot cu sprijinul primit de la PSD. În schimb, la parlamentare, AUR a depăşit 18%. Aşadar, George Simion nu poate fi considerat o locomotivă electorală pentru AUR. La locale, partidul obţinuse doar trei mandate în 2020.

Umilință pentru USR

USR a pierdut câteva primării importante: Braşov (Allen Coliban), Sectorul 1 (Clotilde Armand) şi Sectorul 2 (Radu Mihaiu). După alegerile locale, USR a reuşit să păstreze doar Timişoara, cu Dominic Fritz, şi Bacău, cu Lucian Stanciu-Viziteu. În Bucureşti, USR l-a susţinut pe primarul independent Nicuşor Dan pentru un nou mandat, însă relaţiile s-au răcit, după ce Nicuşor Dan a anunţat că va candida la prezidenţiale, intrând pe acelaşi culoar cu Elena Lasconi.

Per total, USR avea 31 de primari în 2020, din care trei de mari municipii plus două sectoare din Bucureşti. Acum numără 28 de primari - doar doi de mari municipii, fără niciun sector în Capitală.