PSD bagă bățul prin gardul PNL

Sursa: Arhiva EVZ

Imaginea de leu-paraleu în raport cu Guvernul pe care PSD vrea să și-o proiecteze în ochii oamenilor prin anunțarea depunerii moțiunii de cenzură nu are nici o legătură cu problemele și necazurile reale ale publicului. Ca de obicei liderii PSD îi consideră pe oameni niște veșnici fraieri, buni doar pentru a fi înșelați cu scopul de a-i vota pe ei.

Motivele reale ale învolburării pesediste de moment sunt trei. Mari și late. Primul motiv: stagnarea hotărâtă a partidului la un scor de 29% de șapte luni de zile și îngrijorarea față de colegul din Opoziție, AUR, care îi ecranează. Motivul al doilea: sprint în campania electorală pentru alegerile locale parțiale care au loc pe 27 iunie în 30 de orașe și comune, primul contact politic real cu oamenii de la scrutinele de anul trecut. Ultimul motiv, dureros: frustrarea adâncă pentru că după aproape opt ani de control total asupra Guvernului, PSD nu mai are nici un rol în distribuirea banilor statului. În special a celor 29,2 de miliarde de euro bani europeni atribuiți României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 PSD a obținut 28,9%, PNL 25%, USR-PLUS 15% și AUR, 9%. După șapte luni de la alegeri, PSD cumulează același scor, 29%, PNL 26%, AUR 21% iar USR-PLUS, 11% potrivit unui sondaj foarte recent al unui partid parlamentar, nefăcut public. Realizat pentru uzul intern în perspectiva alegerilor de la sfârșitul lunii.

Jucători consacrați în manipularea oamenilor, liderii PSD au scurs cu două zile în urmă spre public, prin mass-media, un sondaj IRES sclipitor la adresa lor: PSD 36%, PNL 28%, AUR 14%, USR-PLUS 11%. Sondaj bun de pus pe rană și în ramă de pesediștii vechi și noi.

Mesajul central al liderilor PSD care stă la baza moțiunii de cenzură anunțată a fi jucată în Parlament la jumătatea lunii iunie este grija lor față de oameni. Oameni jumuliți de guvernarea de coaliție și deposedați de miliardele de euro destinate rezolvării problemelor economice și sociale ale țării, potrivit refrenului de partid. Ținta criticilor este premierul liberal Florin Cîțu.

Un subiect atât de solemn al moțiunii de cenzură anunțat de PSD, grija față de miliardele de euro destinate românilor și României, pe care social-democrații l-au transformat în can-can.

Artileria grea a PSD precum liderul elitist Vasile Dîncu a marșat pe politica “băgatul bățului prin gard”: cel puțin 10-15 parlamentari liberali ar vota moțiunea de cenzură ca urmare a competiției dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL. „Această moțiune este o ocazie să participăm la o frântură a coaliției de guvernare. Acolo există un punct slab: lupta dintre cei doi. Florin Cîțu folosește și va folosi în continuare resursele guvernamentale împotriva unor peneliști care sunt asociați cu Orban” a declarat senatorul Vasile Dîncu. Mesajul lui este repetat asiduu de toți parlamentarii pesediști cu mare entuziasm: liberalii lui Ludovic Orban vor trăda.

Mai ponderat, fostul premier al PSD Mihai Tudose e de părere că „Moțiunea de cenzură este clar că nu trece decât cu voturi care inițial au susținut majoritatea parlamentară. Asta dacă nu cumva liderii PNL nu îi vor împiedica pe parlamentarii lor să intre în sală ca nu cumva să se manifeste la urne cu biluțele, așa cum le dictează conștiința”.

Șeful partidului, Marcel Ciolacu, a fost înduioșător de sincer în naivitatea sa. Fondul moțiunii de cenzură  al PSD fiind derularea banilor europeni din PNRR de către Cabinetul Cîțu, Ciolacu a recunoscut involuntar ieri seară la o emisiune TV că guvernele PSD au fost repetente la atragerea fondurilor venite de la Bruxelles: „Avem 15 miliarde de euro pe exerciţul financiar 2014-2020 neatraşi. Granturi, deci bani cadou de la Uniunea Europeană". PSD s-a aflat la conducerea Guvernului din anul 2012 până în octombrie 2019. Ce l-a oprit să aducă banii în țară?

Ani de zile s-a plâns public fostul comisar european propus de PSD, Corina Crețu,  de faptul că guvernele pesediste nu sunt în stare să absoarbă banii europeni aflați la dispoziția României. Aceasta declara în anul 2019 că “pentru exercițiul financiar 2014-2020, rata de absorbție este de 21%. Aproape 80% din bani nu s-au cheltuit așadar.”

Eșecul repetat în atragerea de bani europeni al guvernărilor PSD care au stăpânit aproape opt ani țara nu a afectat nici o clipă feng shui-ul liderilor partidului din prezent privind moțiunea de cenzură pe tema fondurilor europene.

Dezbinarea dintre taberele din PNL, Orban versus Cîțu și a celor din USR-PLUS, Barna versus Cioloș sau cine o mai fi, ambele partide de guvernare având Congrese în septembrie este preocuparea reală a liderilor PSD mascată sub acțiunea moțiunea de cenzură. Nu problemele oamenilor, așa cum declară zgomotos.

Teoria pesedistă expusă public privind intenția lui Ludovic Orban de a-și îndemna parlamentarii PNL care îl susțin la Congres să voteze căderea Guvernului Cîțu doar pentru a-i tăia orice șansă de reușită premierului la alegerile din partid este și veselă și tristă. Veselă ca scenariu și tristă pentru oamenii care mai credeau că pesediștii chiar se gândesc la binele lor.

Lipsa de reacție a liberalilor pomeniți de PSD că ar vota împotriva propriului Guvern doar pentru a-l doborâ pe rivalul lui Ludovic Orban, Florin Cîțu, alimentează suspiciunile dintre cele două tabere din PNL. Deși un calcul logic ar spune că dacă diversiunea PSD ar da  roade și parlamentarii PNL pro-Orban ar proceda similar cu personajul sinistru Liviu Dragnea care a inițiat o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, atunci tocmai actualul șef al PNL ar fi marele perdant. Ar împinge nehotărâții din partid spre “victima” Florin Cîțu.

În acest scenariu tragi-comic al liderilor PSD clamat a se baza pe posibile tratative cu unii din PNL - aripa Orban, scenariu total paralel cu interesele oamenilor care așteaptă o guvernare coerentă, președintele Klaus Iohannis l-ar repune tot pe Cîțu, premier. Așa cum l-a repus și pe Ludovic Orban în fruntea Guvernului în februarie 2020 după ce acesta a fost dat jos din funcție tot în urma unei moțiuni de cenzură a PSD.

Dincolo de scenarite, calculul matematic recunoscut și de liderii PSD spune clar: pentru a trece moțiunea de cenzură, parlamentarii lui Marcel Ciolacu în număr de 157 au nevoie de prea multe pentru a obține cele 234 de voturi necesare reușitei.

Respectiv de convingerea celor 44 de parlamentari ai AUR să li se alăture. Împreună ar aduna doar 201 voturi. De atragerea de partea lor a celor 18 parlamentari ai grupului minorităților care fac parte din coaliția de guvernare. Calcul strâmb pentru că cei din grupul minorităților nu vor vota împotriva Guvernului în care au și ei o participare.  Împreună cu aceștia și cu cei 4 parlamentari independenți PSD ar aduna tot prea puțin. Doar 223 de voturi.  Evident, PSD are nevoie și de votul a peste 10 parlamentari nervoși din PNL și din USR-PLUS

Greu de crezut scenariul PSD. Dar cum considerentele partidului  țin strict de agendele politice prezentate, moțiunea de cenzură va oferi publicului, rămas ca de obicei între scaune cu probleme lui, un nou spectacol. În Parlament circulă de 30 de ani o expresie cu caracter de vodevil: nici o sesiune fără moțiune. Parlamentarii mucaliți ai trecutului o reformulaseră: nici o sesiune fără loțiune.