Protocolul denunțat acum de SRI și Ministerul Public ar putea fi cel semnat în anul 2000

Pe site-ul emisiunii „Secretele Sistemului” (re a lizată de foștii ofițeri SRI Ioan Dedu și Daniel Florea) a fost postat un fragment dintr-un document, probabil un raport al Serviciului Român de Informații, în care se face referire la un protocol încheiat între SRI și Ministerul Public.

 E vorba de obligația ofițerilor de informații de a îl informa în scris pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte privind dosarele legate de fapte de interes pentru domeniul siguranței naționale. Autorul raportului din care este fragmentul de document spune că: „Menționăm că aceste ultime două obligații (informarea în scris asupra demersurilor în dosar și asupra rezultatelor acestora n.n.) erau prevăzute, ca atare, și până la adoptarea Legii 535/2004, ca parte a Protocolului nr. 02313/2000, privind organizarea cooperării între Srviciul Român de Informații și Ministerul Public, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranței naționale”.

 FOTO: SECRETELESISTEMULUI.RO

Protocol denunțat de ambele părți

Subiectul protocoalelor încheiate de serviciile de informații cu diverse instituții ale statului, inclusiv Parchetele din subordinea Ministerului Public, pare să se apropie de final, după ce SRI a anunțat că va denunța orice astfel de document care nu se mai încadrează în legislația actuală. Date despre colaborarea ofițerilor de informații cu procurorii apar încă din 1997, dar protocoale efective de colaborare pe domenii care țin de anchetele penale au apărut mai târziu. Cel citat de documentul „Secretele Sistemului” este din 2000. În EvZ de marți, am publicat date despre un alt protocol, încheiat între toate serviciile secrete din România și 3 Ministere, Apărare, Interne și Justiție.

Totuși, mai multe surse susțin că între SRI și Ministerul Public era în vigoare un singur protocol-cadru, care a permis colaborări între diferite structuri ale celor două instituții. Acest protocol a fost denunțat la începutul anului de procurorul general și acum două săptămâni de directorul SRI. Oricum, el devenise neoperațional după ce, în primăvara anului trecut, Curtea Constituțională a scos ofițerii de informații din activitatea de urmărire penală.

Desecretizarea protocoalelor

Comisia parlamentară de control a SRI va merge în control, începând de săptămâna viitoare, la unităţile centrale şi din teritoriu ale Serviciului. „Vom verifica date, informaţii, documente, cum se întâmplă anumite lucruri care ţin de activitatea SRI”, a anunţat ieri preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu (SRI). El a adăugat că membrii comisiei vor puteri sporite de control al SRI, precum şi posibilitatea de sesizare a autorităţilor statului dacă constată încălcării ale legii în cadrul verificărilor. Comisia de control al SRI a mai decis, ieri, prin vot, să recomande declasificarea tuturor protocoalelor încheiate de SRI “pentru a calma opinia publică” şi a verifica dacă s-au respectat drepturile omului. (Ionel Dancu)