Un val de euroscepticism începe să ne înconjoare. Ultimele alegeri, cele din Cehia au arătat încă o dată că ceea ce mi-a spus unul din cei mai inteligenți consultanți pe care i-am cunoscut, Arthur J. Finkelstein, în urmă cu 9-10 ani, rămâne valabil: „Între un prost și un corupt, oamenii vor vota întotdeauna coruptul!”.
Iar lucrul acesta îl spunea unul din cei mai de succes consultanți politici americani, cunoscut pentru campaniile sale dure, dedicat cauzei republicane, unul din puținii libertarieni adevărați pe care i-am cunoscut. Personaj extrem de discret, a fost unul din cei trei consultanți americani care au salvat al doilea mandat al lui Boris Elțîn, a început cu Richard Nixon, a continuat cu Ronald Reagan, lucrat cu primminiștri din Orientul Mijlociu (Ariel Sharon și Bibi Netanyahu) și Europa (Viktor Orban), a scos președinți, nenumărați congresmani, senatori și guvernatori, dar întotdeauna a militat pentru libertate! Libertate vs. Stat.
În Europa, avem de-a face cu un val de revoltă împotriva Bruxelles-ului, împotriva politicii imigraționiste promovată de Germania lui Angela Merkel, împotriva valului de globalizare, ne îndreptăm spre o nouă ordine europeană, în care mi-e greu să găsesc un loc României. Chiar dacă nu afirmă explicit că sunt euro-sceptici, într-un amestec de naționalism, protecționism economic contrapus golbalizării liberalismului și luptei anticorupției, Austria, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia și parțial Slovacia sunt conduse de grupări politice mult mai preocupate de identitatea națională decât de interesele multinaționalelor sau de fericirea refugiaților din Orientul Mijlociu sau Africa. O agendă care seamănă extrem de bine cu cea promovată de Arthur J. Finkelstein.Dacă ar mai fi trăit, ar fi fost mândru de ceea ce vedea în jur.
Miliardarul ceh Babis a promis că va conduce țara ca pe un business, fiind poreclit instantaneu „Trump ceh”. Cu promisiunea unei guvernări eficiente și o campanie împotriva luptei anti-corupție, a luat 30 la sută din voturi. Partidul fostului premier social-democrat ceh a fost bătut până și de comuniști, care oricum au luat cel mai prost rezultat din ultimele cicluri electorale. Putem discuta cazurile celorlalte țări, dar este bine să ne întoarcem la sărăcia noastră.
Un proiect de lege inițiat de guvernul Tudose a stabilit un nivel de redevențe minim pentru exploatările de petrol și gaze din zona Mării Negre. O afacere de miliarde de metri cubi de gaz care depășesc nevoile de consum ale României și care se vor duce spre Vestul Europei. Pot înțelege contextul geostrategic Gaz Românesc vs. Gaz Rusesc, dar am și eu următoarea întrebare: România ce are de câștigat? Cum se compensează această pierdere? Iar pe seama IMMurilor și a salariaților. Stabilind un nivel mic al redevențelor, adică al impozitului pus pe cantitatea exploatată, Guvernul Tudose renunță de bună voie și (sper) nesilit de nimeni la o posibilă creștere a veniturilor la bugetul de stat.
Stați liniștiți, Mihai Tudose nu este cel mai prost prim-ministru pe care Românie îl experimentează! Și predecesorii săi au evitat să se atingă de redevențele companiilor care exploatează resursele naturale ale României on-shore din 2014 încoace, când a expirat prevederea legală care reglementa nivelul taxelor în cazul Petrom. Era un bun prilej de a rediscuta nivelul tuturor redevențelor datorate statului român pentru exploatarea resurselor naturale. Nu s-a întâmplat, în schimb auzim discuții permanente despre nevoia de bani la buget. În loc de impozitul de solidaritate, nu mai bine majorăm redevențele, s-ar putea să se întrebe într-o zi o parte a electoratului român. Iar Tudose va lua o față de nevinovat, că nu-i frumos să spun prost și atunci să vezi rezultat în alegeri pentru PSD…
Mai vreți un exemplu? Peste câ- teva zile se va vota răsumpărarea participațiilor minoritare ale Fondului Proprietatea la sucursalele Electrica. Prețul este de 750 de milioane de lei, adică vreo 166 de milioane de euro. Plătim scump ceea ce am dat pe gratis, pentru că Fondul Proprietatea le-a primit gratis de la Statul Român în 2005. Gândit inițial ca o formă de despăgubire a proprietarilor caselor naționalizate în regimul comunist, s-a transformat în una din cele mai profitabile afaceri pentru un grup de investitori străini, românii vânzându-și foarte ieftine acțiunile. Gândiți-vă cum vor reacționa românii când liderul unui partid nou-apărut va începe să desfășoare ghemul de interese care țin ițele încurcate de atâția ani… În răstimpul acesta Mihai Tudose și guvernul care-l conduse este preocupat de mize mărunte, cum ar fi finanțarea unor televiziuni de știri cu bani din Agenția de Strategii Guvernamentale sau din proiectul Centenarului. Mize mărunte, oameni mici, interese pe măsură!
Lipsa de viziune a liderilor politici de la București este îngrijorătoare, nu atât din perspectiva viitorului lor politic, ci din cea a acelor oameni care fac parte dintr-o generație care nu- și dorește să lucreze toată viața într-o multinațională.