Au fost adoptate cele mai importante legi din proiectul „România Educată”, lansat de președintele Klaus Iohannis în urmă cu cinci ani. Este vorba de Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior.
Ce prevedere proiectul privind Legea Învățământului Preuniversitar
Printre prevederile adoptate și importante se numără admiterea la liceu. În urma dezbaterilor din comisie s-a propus să fie susținut un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru ocuparea a 50% dintre locuri, dacă liceul își dorește acest lucru. Prima generație de elevi care ar da acest examen este care intră în anul școlar 2023-2024 în clasa a V-a. De asemenea, religia ar putea deveni disciplină opțională la Bacalaureat.
Deputații au mai adoptat și amendamente privind învățământul universitar. Statul ar urma să acorde în fiecare an burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în țară. În ceea ce privește bursele sociale, acestea ar putea să se acumuleze cu alte tipuri de burse, în cazul în care studentul respectiv îndeplinește criteriile necesare. Un alt amendament face referire la abaterile de la normele de etică, diferențele de opinie, de interpretare a datelor de concepție și erori materiale de citare.
Principalele prevederi ale Legii Învățământului Superior
Printre principalele prevederi ale Legii Învățământului Superior se află un un amendament care prevede ca rectorii care se află în funcție în acest moment mai pot deține această poziție timp de încă 10 ani. Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului a respins propunerile ca rectorii să aibă mandate de doar patru ani. Propunerea ca limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, alte decât rectorii, a fost eliminată printr-un amendament la acest proiect.
Deputații au introdus amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. În cazul persoanelor care cumpără aceste lucrări amenda începe de la 5.000 de lei și se termină la 50.000 de lei, iar pentru cei care vând sancțiunea minimă este de 100.000 de lei, iar cea maximă de 200.000 de lei.
A fost aprobat și amendamentul ca o persoană aleasă într-o funcție de demnitate publică să poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, doar cu aprobarea senatului universitar. De asemenea, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora. Aceleași persoane nu pot susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități, potrivit Edupedu.ro.