Prognoza pentru agricultori. Vremea favorizează munca la câmp

Cultura de grâu din acest an ar putea avea de suferit din cauza secetei, în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei și Moldovei, avertizează Administrația Națională de Meteorologie, într-o prognoză de specialitate aferentă perioadei 15 - 21 februarie 2020. Situația este mai bună în Maramureş şi pe suprafeţe agricole din Oltenia şi Crişana.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei şi Moldovei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul şi sudul Munteniei, sudul Olteniei şi al Crişanei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Crişana, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului",  se arată în prognoza agrometeorologică.

Potrivit prognozei, culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%).

Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. Datorită căldurii din aer și sol, în anumite locuri, procesele de creștere și dezvoltare a plantelor se va relua, în special la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Pe terenurile orientate spre sud, izolat, se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase, arată ANM.

Timp bun pentru lucrări agricole

Specialiştii precizează că, pe ansamblu, condiţiile meteo vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, precum arăturile pe suprafeţele fără zăpadă și cu îngheţ superficial, aplicarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi a celor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Intervalul de timp analizat se va caracteriza printr-o vreme mai caldă, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă se va situa între -3 şi 11 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4 şi 16 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între -10 şi 6 grade Celsius, valorile scăzute fiind posibile în depresiuni. Pe parcursul intervalului vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ploi locale însoțite de intensificări ale vântului.