Două zile de caniculă, urmate de furtuni în toată țara. Cum va fi vremea în septembrie, în majoritatea regiunilor

Sursa foto: Songkran Booonsrang | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două zile (luni și marți), dar și pentru umătoarele două săptămâni din luna septembrie. După două zile de caniculă, urmează furtuni în toată țara.

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două zile, dar și pentru primele două săptămâni din septembrie. Sunt în vigoare două coduri galbene, unul de caniculă și unul de instabilitatea atmosferică temporar accentuată. După acestea, urmează două săptămâni pline de ploi și furtuni în majoritatea regiunilor țării.

Cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică temporar accentuată

Luni (29 august) și marți (30 august) regiunile sudice și estice vor fi dominate de un val de caniculă ce va persista.

Local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

În regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de miercuri, 31 august.

De asemenea, începând de luni, ora 12.00, și până marți, ora 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii.

Vremea în București

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar cele minime de 16...19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Vremea pe următoarele două săptămâni

În perioada (29 august- 11 septembrie), vremea va deveni mai rece în majoritatea regiunilor țării.

Banat

În prima parte a intervalului, temperaturile vor scădea treptat, semnificativă faţă de cele din săptămâna anterioară, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 15...17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic şi local chiar răcoroasă, cu temperaturi diurne de 23...26 de grade şi nocturne de 11...14 grade.

În perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27...30 de grade şi ale minimelor de 16...19 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 29 şi 31 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Crișana

Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat. Astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27...30 de grade şi minime de 14...18 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic, chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 22...26 de grade şi noaptea de 10...14 grade, mediat regional.

Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea se va încălzi, astfel că vor fi din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26...30 de grade şi ale minimelor de 15...19 grade.

Vor fi prezente ploile, regimul pluviometric fiind local excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Transilvania

În prima săptămână, vremea se va răci semnificativ, astfel că de la un regim apropiat sau uşor peste cel mediu multianual (maxime de 24...27 de grade şi minime de 12...17 grade, mediat regional) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi diurne de 20...23 de grade şi nocturne de 7...11 grade (valori mai mici în zonele depresionare).

Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea se va încălzi, astfel că se vor înregistra valori uşor peste cele climatologic specifice - medii ale maximelor de 23...26 de grade şi ale minimelor de 10...15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind în ansamblu excedentar în prima săptămână. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 30 august şi 1 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi în perioada 4-5 septembrie şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Maramureș

Temperatura va scădea în prima săptămână, astfel că de la un regim încă peste cel climatologic specific (maxime de 25...29 de grade şi minime de 14...17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme apropiată de normal şi temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 21...24 de grade şi noaptea de 8...11 grade, mediat regional.

Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste mediile multianuale, cu maxime de 23...26 de grade şi minime de 10...15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile însă vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Moldova

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, cu precădere în sudul regiunii, unde izolat va fi caniculă. Mediile maximelor vor fi de 29...35 de grade, iar ale minimelor de 15...20 de grade.

Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi bruscă şi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi în general mai scăzute decât cele climatologic specifice - ziua 19...23 de grade (posibil uşor mai mari în sud în 2 şi 3 septembrie) şi noaptea 8...14 grade.

În perioada 7-10 septembrie vremea se va încălzi şi se vor înregistra din nou valori uşor peste normal, cu medii ale maximelor de 23...27 de grade şi ale minimelor de 13...17 grade.

Va ploua local şi temporar în perioadele 30 august-1 septembrie (când aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) şi 4-5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la sfârşitul intervalului de referinţă.

Dobrogea

La începutul perioadei, vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul regiunii. Temperaturile maxime vor fi de 30...35 de grade, iar minimele vor fi de 18...23 de grade. Din data de 1 septembrie, valorile vor fi în scădere şi va predomina un regim termic apropiat de cel normal - ziua vor fi, mediat regional, 25...28 de grade şi noaptea 13...18 grade, fiind posibile şi perioade mai răcoroase. Ulterior, după 7 septembrie, vremea se va încălzi, devenind din nou călduroasă.

Între 1 şi 4 septembrie vor fi perioade cu averse locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar în celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusă.

Muntenia

În prima parte a intervalului vremea va fi caldă , local caniculară. Mediile temperaturilor maxime vor fi de 29...36 de grade, iar ale minimelor de 15...19 grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi apropiate şi temporar chiar mai scăzute decât cele climatologic specifice - ziua de 22...28 de grade şi noaptea de 8...14 grade, mediat regional.

Ulterior, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori peste mediile multianuale, cu medii ale maximelor de 25...30 de grade şi ale minimelor de 13...18 grade.

În perioada 31 august - 2 septembrie ploile vor fi pe arii extinse şi local în cantităţi însemnate şi vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în jurul datei de 4 septembrie şi la finalul intervalului de referinţă.

Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, deşi cu temperaturi mai ponderate decât în săptămâna anterioară, valori medii de 30...33 de grade ziua şi 15...19 grade noaptea.

Din 31 august, scăderea de temperatură va fi semnificativă, regimul termic devenind normal pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi de 24...27 de grade, iar cele minime de 12...15 grade, mediat regional, fiind posibile şi zile mai răcoroase.

După data de 7 septembrie, vremea se va încălzi. Între 30 august şi 4 septembrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi vor fi perioade în care aversele (însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) vor fi mai frecvente şi local în cantităţi mai însemnate, determinând un regim pluviometric normal şi pe alocuri excedentar.

Ploi pe arii relativ extinse sunt estimate din nou pentru finalul intervalului.