Prognoza meteo actualizată. Primele temperaturi scăzute anunțate de meteorologi

Prognoza meteo. Sursă foto: unsplash

România. Meteorologii Accuweather au emis prognoza meteo actualizată. După o vară caniculară, primele temperaturi scăzute vor fi înregistrate în Brașov.

Prognoza meteo actualizată. Primele temperaturi scăzute anunțate de meteorologi

Meteorologii Accuweather au anunțat primele temperaturi negative în România, sugerând că iarna se apropie rapid. Actualizările prognozei pentru Brașov arată că, după o vară fierbinte cu temperaturi ridicate, toamna aduce condiții meteorologice ce amintesc de iarna autentică. Această schimbare bruscă în regimul termic indică o tranziție rapidă de la zilele calde de vară la nopțile reci de toamnă târzie, potrivit gandul.ro.

În Brașov, orașul pitoresc de la poalele Tâmpei, temperaturile negative vor apărea chiar de la începutul lunii octombrie, conform prognozelor meteorologice. Locuitorii trebuie să se pregătească pentru vreme rece și, posibil, pentru primele ninsori ale sezonului.

Cod galben de caniculă în ultimele zile ale lunii iulie

ANM a emis o avertizare de caniculă valabilă  până luni, 29 iulie.

Meteorologii avertizează că în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, temperaturile vor fi semnificativ mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă a anului. Se anticipează zile caniculare cu disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând local pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor oscila între 34 și 37 de grade Celsius, cu valori chiar mai ridicate în sudul Olteniei luni, 29 iulie, ceea ce va accentua senzația de disconfort și va necesita măsuri suplimentare de protecție împotriva căldurii.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), canicula și disconfortul termic accentuat se vor resimți și duminică în regiunile Banat, Crișana, estul Munteniei, Moldova și pe alocuri în Transilvania. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 36 de grade Celsius. Totuși, luni, valorile termice în aceste regiuni vor scădea ușor, nemaidepășind 32 - 33 de grade Celsius, aducând un mic răgaz față de valul de căldură intensă din zilele anterioare.

Prognoza meteo. Sursă foto: freepik

Prognoza meteo pentru luna august

Însă, până la temperaturile negative, vara este încă prezentă, iar temperaturile extreme continuă să domine. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, pentru perioada 29 iulie – 26 august 2024. Aceste previziuni oferă o imagine detaliată a condițiilor meteorologice din întreaga țară, anticipând atât variațiile de temperatură cât și regimul pluviometric.

În săptămâna 29 iulie – 5 august 2024, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, dar ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării. În restul teritoriului, temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, mai ales în regiunile intracarpatice, indicând o perioadă secetoasă care poate afecta agricultura și rezervele de apă.

Pentru săptămâna 5 – 12 august 2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, cu precădere în regiunile vestice și sud-vestice. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, continuând perioada de secetă și accentuând nevoia de gestionare eficientă a resurselor de apă.

În săptămâna 12 – 19 august 2024, temperatura medie a aerului va fi mai ridicată decât cea normală pentru această perioadă în toate regiunile, în special în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de valorile normale pentru acest interval, oferind o ușoară ușurare față de seceta anterioară. În ultima săptămână a prognozei, 19 – 26 august 2024, mediile valorilor termice vor depăși normele climatologice în întreaga țară, cu un accent special pe regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi în general normal în regiunile estice și sud-estice, în timp ce restul țării va continua să se confrunte cu un deficit de precipitații.