Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru ziua de duminică, 20 februarie.
Prognoza meteo, 20 februarie. Vremea se va răci, duminică, în special în sudul, sud-estul și centrul României. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și, local, în Banat și Dobrogea, meteorologii anunță precipitații.
Prognoza meteo, 20 februarie. Vântul atinge viteze și de 120 de km/h
În Transilvania, acestea vor lua forma lapoviței și/sau a ninsorilor. Și în Carpații Meridionali și cei de Curbură, precum și în zonele montane izolate se anunță ninsori.
Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate, duminică. În unele teritorii, vântul va sufla cu putere, atingând viteze chiar și de 120 de km/h, în timp ce în zonele joase, acesta va putea atinge chiar și 55 de km/h.
Temperaturile minime vor varia între -4 și 6 grade Celsius. Valorile termice maxime vor fi cuprinse între 6 și 17 grade Celsius.
Prognoza meteo, 20 februarie. Cum va fi vremea în București
În Capitala României, prognoza meteo 20 februarie anunță scăderi semnificative de temperaturi. Cerul va fi înnorat, iar în prima parte a intervalului se vor manifesta și precipitații.
Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate în București. Temperatura minimă va varia în jurul valorii de 1 grad Celsius, în timp ce valorile termice maxime vor crește până la 9 grade Celsius, a transmis ANM.
Fenomene meteorologice extreme în următoarea perioadă
Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis că, în zilele ce au mai rămas din luna februarie, România va înregistra fenomene meteorologice extreme, trecând prin una dintre cele mai călduroase ierni din istorie.
Meteorologul a explicat că această iarnă va fi „în top 10 cele mai călduroase ierni” înregistrate în România, deoarece lunile decembrie, ianuarie și februarie au înregistrat valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 – 2,2 grade.
„Acest lucru este pus în evidență în contextul schimbărilor climatice care aduc fenomene meteo extreme, în fiecare lună, în fiecare an. Și practic vorbim de depășirea recordurilor care s-au înregistrat anterior, tocmai datorită creșterii temperaturii constante. Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat cu o cantitate mai mare de vapori de apă, înseamnă fenomene meteorologice mult mai intense, mai agresive”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.
Fenomenele și efectele acestor schimbări vor fi ireversibile dacă în anul 2022 și în anii viitori Acordul de la Paris, care a delimitat minimalizarea și reducerea temperaturii la 1,5 grade Celsius, nu va fi respectat.