Avem și profilul candidaților, realizat de IRES, la două zile după terminarea alegerilor prezidențiale.
Cercetarea s-a realizat pentru principalii trei candidaţi, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Dan Barna, iar concluzia este că, dintre aceștia, liderul USR a fost singurul care a trebuit să convingă electoratul pentru votul primit. Din studiul IRES, preluat de realitatea.net, reiese că aproape jumătate (40%) dintre cei care l-au votat pe Dan Barna s-au decis să meargă pe mâna sa abia în ultimele patru săptămâni.
În cazul lui Klaus Iohannis, calitățile sale de om politic s-au dovedit decisive - 67% din opțiunea alegătorilor a fost pentru calități. În schimb, la Dan Barna, votanții nu l-au ales pe el decât într-o proporție infimă, imaginea partidelor fiind mai importantă (38% a contat asta). La Viorica Dăncilă, faptul că PSD a stat în spatele ei a contat într-o proporție de 57%, cel mai mult dintre cei trei candidați!
Barna, alesul tinerilor de până în 24 de ani
Profilul alegătorilor arată în felul următor.
Dan Barna a fost preferatul tinerilor de până în 24 de ani, nu i-a convins mai deloc pe alegătorii pensionari. În schimb, președintele în exercițiu Klaus Iohannis a avut votanţi din toate categoriile de vârstă. Mai mult, cele mai multe voturi acordate șefului statului au venit de la românii cu studii medii şi superioare!
În schimb, 82% dintre votanții Vioricăi Dăncilă au avut peste 46 de ani! Și doar 14% dintre alegători sunt persoane cu studii superioare! Conform unei analize efectuate după criteriul „ocupației”, candidatul PSD a fost preferatul pensionarului (doar 23% în dreptul lui Iohannis), în timp ce la ceilalți doi au ajuns voturile românilor care au un loc de muncă.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a avut 56% dintre alegători cetățeni din mediul urban, iar pe Dan Barna l-au votat doar 28% dintre românii stabiliți în mediul rural. Pentru Viorica Dăncilă, votul a fost împărțit aproape egal între oraşe şi sate.