Tribunalul Bihor a admis, luni, acțiunea formulată de profesorul Ioan Sorin Cuc împotriva Inspectoratului Școlar Bihor și a dispus IȘJ să-l repună pe acesta în funcția de director al școlii ”Avram Iancu” din Oradea.
În plus, instanța a obligat Inspectoratul să-i plătească profesorului Sorin Cuc despăgubiri ”egale cu salariul şi celelalte drepturi aferente funcţiei de conducere ocupate, indexate, majorate şi actualizate la zi, de la data încetării contractului de management şi până la data repunerii în funcţie”. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Minuta Tribunalului Bihor:
Admite acţiunea formulată de reclamantul Cuc Ioan-Sorin, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dispune anularea Deciziei nr. 294/MI/13.07.2022, de încetare a contractului de management nr. 5928/MI/21.12.2021, emisă de pârâtă. Obligă pârâta să repună reclamantul în funcţia de director la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantului la plata unei despăgubiri egale cu salariul şi celelalte drepturi aferente funcţiei de conducere ocupate, indexate, majorate şi actualizate la zi, de la data încetării contractului de management şi până la data repunerii în funcţie. Numai cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei azi, 14.11.2022.
Inspectoratul Școlar Bihor va trebui și să-i plătească salariile indexate, majorate fostului director de la Școala Avram Iancu Oradea Este decizia Tribunalului Bihor care a dispus anularea Deciziei nr. 294/MI/13.07.2022, de încetare a contractului de management nr. 5928/MI/21.12.2021, emisă de Inspectoratul Școlar Bihor, scrie site-ul Bihorjust.ro. Conform minutei instanței, Inspectoratul Școlar Bihor este obligat “să repună reclamantul în funcţia de director la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantului la plata unei despăgubiri egale cu salariul şi celelalte drepturi aferente funcţiei de conducere ocupate, indexate, majorate şi actualizate la zi, de la data încetării contractului de management şi până la data repunerii în funcţie”.
Recent, chiar inspectorul șef școlar Horea Abrudan a fost chemat la DNA Oradea să dea explicații pe subiectul organizării concursului de directori. În acest caz, șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, şi directorul Şcolii Avram Iancu din Oradea, Ioan Sorin Cuc, au fost puşi sub învinuire de DNA Oradea, în dosarul presupusei fraude a concursului de director al Școlii Avram Iancu. Fără precedent, despre Sorin Cuc s-a spus că a folosit o cerneală simpatică, adică o cerneală care ulterior dispare. Scopul ar fi fost completarea lucrării de examen , aşa încât, după prima corectură, altcineva i-ar fi înlocuit răspunsurile greşite.
Rezultatul acestui truc a fost acela, susțin procurorii DNA Oradea, că Sorin Cuc a obţinut o notă mult mai mare, fapt ce i-a permis participarea la proba de interviu şi câştigarea postului de director. Decizia Tribunalului Bihor poate fi atacată cu apel în 10 zile. Fostul director și contracandidata lui Cuc, profesorul Gheorghina Bîrlădeanu solicită daune morale de peste 1.000.000 euro tuturor persoanelor vinovate de fraudarea concursului de directori de școală.