Procurorul lui Dragnea, detașat la Bruxelles

Procurorul lui Dragnea detașat la Bruxelles

Ministerul Justiției a anunțat că a finalizat procedura de delagare a primilor șase procurori români la Parchetul European. Această instituție este condusă de Laura Codruța Kovesi.

Procurorul lui Dragnea detașat la Bruxelles. Printre cei detașați se numără și Jean Nicolae Uncheșelu, un colaborator apropiatal fostului șef al DNA, în perioada abuzurilor maxime.

„România are, de astăzi, 10 februarie, primii șase procurori europeni delegați ai EPPO în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecţie din 29 ianuarie. Avem, așadar, la nivel naţional, o parte importantă din resursele şi instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe finalizarea altor demersuri legislative, precum şi pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”, susțin cei de la Ministerul Justiției.

Din comisia de selecție a procurorilor români a făcut parte și ministrul Justiției, Stelian Ion dar și președintele CSM, Bogdan Mateescu.

Cine este Uncheșelu? Procurorul lui Dragnea detașat la Bruxelles

Numele lui Jean Uncheșelu a apărut pentru prima dat în atenția opiniei publice, la o ședință a DNA. Atunci Kovesi i-a pomenit numele procurorului Uncheșelu, și i-a spus și dorința ei.

"Uncheselu, stiti ce-mi doresc: sa decapati institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Si-am avut o discutie la Cheile Gradistei si tot nu am auzit ce s-a intamplat. Poate asa, ca suntem toti, ne lamurim ce s-a intamplat”, spunea Kovesi.

Acest dosar se referă la fostul premier al României, Sorin Grindeanu, din perioada în care a fost viceprimar la Timișoara. Procurorii urmăreau modul în care au fost vândute mai multe case aflate în proprietatea Statului Român. Grindean a scăpat de acuzații, dar a răms Nicolae Robu, primarul orașului, care a fost trimis în judecată.

Acesta și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile.

„Imobilele aparțin fondului locativ de stat. Au fost vândute unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere. A fost cauzat un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, spu surse judiciare.

Dragnea nu poate dormi liniștit

În 2018, Liviu Dragnea, pe atunci președintele PSD anunța că mai are un dosar la DNA. Acuzația era legată de vizita în Statele Unite, la inaugurarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Acum, procurorul lui Dragnea este detașat la Bruxelles

„Apropo, Călin, stii ca ne au mai facut un dosar? La mine e vorba de vizita in America. O sa i spun domnului Uncheselu sa mearga in vizita la un anumit ambasador. Și atunci sa l vad daca il tin genunchii. Vreau ca statul paralel sa fie distrus. Să fie demontat piesă cu piesă. O spun clar, nu așa cum securiștii din presa au spus ca eu vreau sa demontez statul… Nu mai avem multi, trebuie doar sa avem genunchii tari si patrotism si victoria va fi a noastra, a voastra, a tututor”, spunea atunci Dragnea.

Între timp, în ianuarie 2021, Dragnea a fost pus sub urmărire penală în acest dosar, pentru două infracțiuni de trafic de influență. El este acuzat că a primit folose necuvenit de 280.000 de euro, sumă cu care a fost plătită taxa de intrare la dineul oferit de Trump. În schimb, în România, Dragnea ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri român care dorea ”uși deschise” la afacerile cu armament.

Un alt fost lider PSD, Victor Ponta a afost achitat într-un dosar anchetat de Uncheșelu.