Procurorul general al României a vorbit despre dosarul „istoric” de la Parchetul General. Este atât de vechi încât nimeni nu mai știe ce este în el

Gabriela Scutea s-a pensionat. Sursă foto: Arhiva EVZ

Gabriela Scutea este procuror general al României, funcție din care supervizează anchetele în toate dosarele importante de la Parchetul General. Acum, Scutea își dorește un al doilea mandat, iar la interviu a fost întrebată despre acest dosar ”istoric”

Unul dintre cele mai grele dosare penale, aflate în lucru, de mai multe zeci de ani, este cel care poartă numele de ”Mineriada”.

Gabriela Scutea recunoaște că acest dosar penal este unul dintre cele trecut la capitolul ”probleme”, și spune că nu s-a mai lucrat ceva serios, de mai mult timp, deoarece toți procurorii care fac anchete în acest caz, sunt noi.

Interviul pentru al doilea mandat de procuror general

Procurorul general Scutea își dorește un nou mandat la șefia procurorilor din România. Ea a participat la un interviu, una dintre fazele concursului, și a fost întrebată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, despre dosarele istorice.

”Un factor-cheie pe aceste dosare ale Revoluţiei şi Mineriadei l-a constituit discontinuitatea. Discontinuitate însemnând că în 2006 ne-am confruntat cu o schimbare a competenţei pentru infracţiunile comise de militari în civil şi dosarele au trecut de la Secţia Parchetelor militare la Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Am avut o soluţie de clasare, care întâi a rămas clasare în timp, până când să fie infirmată, în dosarul Revoluţiei, iar, în prezent, avem o discontinuitate totală. Nimeni dintre procurorii care investighează dosarul Mineriadei nu a lucrat anterior în acest dosar”, a spus Scutea.

Procurorii au foarte multe lucru

Dosarul ”Mineriada” conține un volum foarte mare de informații, care trebuie puse cap la cap, și apoi redate sub forma unor infracțiuni. După ce acest moment este creionat de procurori, urmează adunarea probelor, care pot consta în documente oficialem care trebuie adunate de la mai multe instituții ale Statului, sau de audierea a sute, sau poate chiar mii de persoane.

”Pe cale de consecinţă, este vorba despre un volum foarte mare de informaţie care trebuie asimilat şi pe care l-am comunicat în mod corespunzător şi către Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce priveşte supravegherea executării hotărârilor pronunţate de CEDO cu privire la dosarul Revoluţiei şi cu privire la Mineriadă”, a mai spus Gabriela Scutea.

Din 2006 se insista pe procedură

Procurorul general a mai spus că în 2006, procurorul militar care a anchetat dosarul atunci, a vrut să continue, deși procedura penală modificată i-a impus ca ancheta să fie derulată de un procuror civil.

”După modificarea legislativă din 2006 de schimbare a competenţei, fostului procuror-şef al Secţiei Parchetelor militare i-au trebuit luni, nu două săptămâni, nu o lună, ci mai multe luni ca să decline dosarul la Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Discuţia a fost că el vrea să îl investigheze. I-am spus: ai toată deschiderea din partea noastră să-ţi faci trecerea în rezervă din procuror militar în procuror civil şi mergi la Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi fă dosarul, dar procedura este procedură”, a mai spus Gabriela Scutea, potrivit stiripesurse.ro.