Procesul ciorbei de PORC. Ce tribunal a stabilit că nu DISCRIMINEAZĂ

Tribunalul administrativ din Paris hotăra, în urmă cu zece ani, să revoce interdicţia impusă pe 28 decembrie 2006, de Prefectură asupra distribuirii ciorbei de porc către grupurile defavorizate.

Motivul era că ingredientul cheie - carnea de porc - ar fi discriminatoriu faţă de persoanele de confesiune iudaică sau islamică.

Instanţa a permis reintroducerea ciorbei de porc în meniul săracilor, arătând că ciorbanu aduce atingere ordinii publice şi nici nu constituie o discriminare vădită. Totuşi, lucrurile nu erau nici pe departe tranşate, reprezentanţii Prefecturii făcân apel la decizia Tribunalului parizian.

Primarul Capitalei franceze s-a declarat "scandalizat" de verdict. "În faţa acestei iniţiative cu accente xenofobe, doresc să exprim, înca o dată, dorinţa municipalităţii de a denunţa şi a combate toate formele de discriminare, rasism şi antisemitism", a declarat socialistul Bertrand Delanoe, primar al Parisului din martie 2001. Distribuirea ciorbei  catre categoriile defavorizate exclude "cu buna stiinta" evreii şi musulmanii, a susţinut primarul născut într-o ţară majoritar musulmană, Tunisia. Scandalul ciorbei a debutat pe fondul iniţiativei asociaţiei umanitare "Solidaritatea francezilor" de a distribui săracilor ciorbă de porc.