Continuă războiul judiciar între statul român și frații Micula

Sursa foto: arhiva EVZ

Războiul judiciar între frații Micula și statul român continuă. Ministerul Finanțelor a formulat o cerere de revizuire a sentinței formulate de Tribunalul București cu privire la executarea celor doi frați. Atunci, Viorel și Ioan Micula au obținut despăgubiri de aproape 356 milioane de euro.

Statul român continua războiul judiciar contra fraților Micula. În acest an, reprezentanții Ministerului Finanțelor au formulat o cerere de revizuire a sentinței date de Tribunalul București în luna februarie 2022. Prin aceasta, judecătorii au respins contestația cu privire la o serie de acte de executare emise în dosarul de executare silită nr. 22/2014, generat de hotărârea arbitrală ICSID. Frații Micula și companiile lor au câștigat contra statului român. Mai mult, Viorel și Ioan Micula au obținut despăgubiri de aproape 356 milioane de euro.

În 2022, Tribunalul București a respins contestaţia la executare cu privire la încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare din data de 18.11.2019 ca neîntemeiată. Tot atunci, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de întoarcere a executării silite cu privire la suma stabilită prin încheierea din data de 18.11.2019. Instanța a admis în februarie 2022 cererea intimaţilor de obligare a contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată.

Anul trecut, Statul Român formulase contestație la executare împotriva următoarelor acte:

  • somaţia din data de 18.11.2019;
  • încheierea din data de 15.11.2019 de suplimentare a onorariului expertului contabil;
  • încheierea din data de 18.11.2019 de actualizare a creanţei;
  • încheierea din data de 18.11.2019 de stabilire a cheltuielilor de executare silită;
  • raportul de expertiză contabilă extrajudiciară refăcut;
  • adresa de înfiinţare a popririi emisă la data de 22.11.2019.

Continuă războiul judiciar între Statul Român și frații Micula

Statul român, prin Ministerul de Finanțe, a solicitat admiterea contestaţiei la executare şi anularea actelor anterior menţionate anterior. În cerere se cerea întoarcerea executării silite. Autoritățile au argumentat că cheltuielile de executare aferente operaţiunilor efectuate în anul 2019 sunt consecinţa directă a acţiunilor nelegale ale executorului judecătoresc. Acesta a emis a emis acte de executare în anul 2014 cu încălcarea legii, acte care au fost anulate definitiv de către instanţa de judecată.

În cererea formulată de Statul Român în procesul contra fraților Micula se precizează că, chiar dacă instanţa a dispus refacerea actelor, a raportului de expertiză, culpa evidentă a executorului nu poate greva bugetul statului cu sume suplimentare.

Cererea a fost formulată de Statul Român în ianuarie 2023. În martie, Tribunalul București a admis excepţia tardivităţii și a respins cererea de revizuire, ca tardiv formulată. Următorul termen de judecată a fost programat pentru data de 22 august 2023. Acest termen a fost reprogramat pentru 28 septembrie 2023.

„Hotărârea nr. 2 din data de 20.06.2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a hotărât, ca formă de protest, amânarea tuturor cauzelor începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia celor urgente”, este motivul anulării termenului în procesul dintre Statul Român și frații Micula.

Frații Micula. Sursa foto: arhiva EVZ

Executarea silită a fraților Micula a fost suspendată

La finalul anului 2022, Judecătoria Beiuș a dispus suspendarea contestației la executare silit. Aceasta nu îi viza doar pe Viorel și Ioan Micula, ci și opt persoane juridice. Executarea silită a fost solicitată de autorități ale Statului Român, prin Ministerul Finanțelor. Ea viza recuperarea sumei de 1.294.189.574 lei, adică peste 250 milioane de euro), potrivit justnews.ro.

Instanța din Beiuș a precizat că executarea silită va fi suspendată până la soluționarea definitivă a dosarelor care au ca obiect anularea Deciziei Comisiei Europene nr. 2112/2015. Prin acestă decizie s-a stabilit că plata despăgubirilor impuse în baza Hotărârii arbitrale constituie ajutor de stat ilegal. În consecință, instanța a dispus recuperarea de către România a sumelor respective.

Soluționarea cererii de executare silită depinde de existenta dreptului de recuperare instituit prin Decizia CE. în condițiile în care instanțele comunitare vor anula din nou Decizia CE nr. 2112/2015, executarea silită a fraților Micula începută de Statul Român va rămâne fără fundament. În opinia judecătorului din Beiuș, nimic nu este clar până la o soluționare definitivă. El precizează că riscul unor hotărâri contradictorii cu efecte devastatoare pentru contestatori este unul extrem de ridicat.

Judecătorul a spus că trebuie avut în vedere și faptul că Decizia Comisiei Europene nu este o hotărâre judecătorească. Ea este un act administrativ, care nu este emis în cadrul unei proceduri bazate pe contradictorialitate si cu asigurarea dreptului la apărare. Verificarea legalității acestui act administrativ se face în două grade de jurisdicție.

Citește mai multe despre procesul fraților Micula cu statul român AICI!