Procedeu inovator implementat gratuit într-un spital românesc. Bacteriile sunt anihilate cu abțibilduri din argint!

După nebunia infecțiilor nosocomiale de anul trecut și după mega-scandalul Hexi Pharma, managerii unităților sanitare au în continuare coșmaruri în legătură cu numărul pacienților care vin să se trateze și pleacă acasă cu infecții contactate în saloanele spitalelor sau pe masa de operații. Conducerile spitalelor sunt disperate să scape de probleme, mai ales cele ale unor unități sanitare vechi de zeci de ani - precum Spitalul Județean din Timișoara -, unități ai căror pereți efectiv colcăie de bacterii

O soluție inovativă, care nu numai că elimintă toate bacteriile, dar aduce și o economie considerabilă la bugetul alocat dezinfectanților, a fost implementată, gratuit, la Timișoara, la inițiativa unui inginer chimist. Mesajul acestuia e simplu: aplicând noua procedură, bacteriile de pe suprafețe dispar în proporție de 99,9%. Și vorbim aici de teste realizate în laboratoarele celebrului Institut Pasteur din Paris. În plus, soluția se aplică o singură dată la cinci ani. Este vorba de un abțibild care se lipește pe suprafețele din spital. Un abțibild cu totul special, realizat dintr-un polimer în care sunt „prinși” ioni de argint, cunoscuți pentru calitățile lor antiseptice.

FOTO: Alexandru Cotuna

Secția de Neurologie a primit „abțibildul-minune”

Alexandru Cotuna este un chimist din Timișoara care a lucrat mulți ani în cercetare, fiind expert în tehnici de finisare a suprafețelor. La inițiativa lui, una din secțiile de Neurologie ale Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara a fost dotată gratuit cu pelicula miraculoasă, zilele trecute. Autocolantele au fost lipite în cinci saloane de la Neurologie, pe polițe, noptiere, mese și clanțe, dar și în sectorul asistentelor, pe mesele mobile pentru transportarea tratamentelor pacienților.

„Este vorba despre un autocolant transparent care se poate aplica pe orice tip de suport – perete, podea, mobilier, clanțe, geamuri, mese de operație etc. – care conține în structura sa microparticule de ioni de argint, ce blochează dezvoltarea bacteriilor. Acest material poate fi curățat cu apă sau alte substanțe și își păstrează eficacitatea pe o perioadă de cinci ani”, a precizat chimistul Alexandru Cotuna. Întreaga procedură s-a realizat gratuit, spitalul neplătind nimic, nici pentru materialul care scapă secția de bacterii, și nici pentru manopera de montare a acestuia.

Vii cu o boală la spital și pleci cu altele

Chimistul Alexandru Cotuna susține că aceasta ar putea fi o soluție viabilă pentru a preveni infecțiile nosocomiale cu care se confruntă toate spitalele de stat (vechi) din România. Materialul autocolant cu ioni de argint împiedică dezvoltarea unor bacterii intraspitalicești, precum E.coli, salmonella sau stafilococul auriu. „Infecția nosocomială sau intraspitalicească apare după 48 de ore sau mai mult de la internarea pacientului în spital și se adaugă patologiei pentru care pacientul este spitalizat. În general manifestarea clinică a infecției nosocomiale se manifestă pe parcursul internării, dar poate apărea în anumite situații și după externare, într-un interval de maximum 30 de zile”, arată și prof. dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie.

50.000 de europeni mor anual din cauza infecțiilor din spitale

La nivelul UE, aproximativ 3.000.000 de persoane prezintă anual o infecție asociată îngrijirilor medicale. Dintre acestea, în jur de 50.000 mor anual. În România, infecțiile nosocomiale sunt sub mediile europene, dar nu prentru că aceasta ar fi realitatea, ci pentru că nu se fac raportări riguroase!