O analiză a studiilor științifice confirmă faptul că îngrijirea viețuitoarelor cu malformații și răni este un comportament larg răspândit la animalele cele mai asemănătoare biologic cu oamenii.
Nico era un cercopitec mascul adult cu cap albastru care trăia pe o mică insulă din arhipelagul Quirimbas din Mozambic. Era una dintre puținele maimuțe de pe insulă care fusese botezată, dintr-un motiv simplu. Majoritatea semenilor săi arătau prea asemănător pentru ca ochii umani să le poată deosebi. Dar Nico era diferit prin faptul că avea o mână complet atrofiată. Arăta ca și cum și-ar fi prins încheietura mâinii într-un fel de sârmă sau frânghie care, ulterior, i-a oprit circulația sanguină.
El a fost, de asemenea, una dintre primele maimuțe pe care le-am întâlnit. Nico părea să fie foarte obișnuit cu prezența umană. În timp ce cea mai mare parte a grupului său de Cercopithecus mitis vânau semințe pe sol, el s-a apropiat de noi și ne-a privit. Câteva zile mai târziu, am văzut un bărbat oferindu-i mâncare. Poate că această înclinație de a se apropia de oameni a fost cauzată de rana sa, sau poate dimpotrivă. Era imposibil de știut, la fel cum era imposibil de știut dacă ar fi putut supraviețui într-un loc în care nu existau oameni care să-l hrănească din când în când sau într-un loc în care erau prezenți prădători.
Probleme în sălbăticie
Cu toate acestea, nu am putut să nu mă gândesc la modul în care Nico a reușit să treacă prin viață, având în vedere că avea o singură mână. Nu păreau să existe diferențe semnificative între el și ceilalți masculi. Ideea că selecția naturală acționează ca o forță de neoprit ne-ar putea face să credem că animalele cu dizabilități fizice nu își au locul în natură; că doar oamenii, datorită obiceiului de a avea grijă unii de alții, au scăpat de această realitate dură. Dar oricine a petrecut suficient timp cu primatele în sălbăticie știe că acest lucru nu redă realitatea lor. Încă de la începutul primatologiei de teren, au fost raportate numeroase anecdote despre primate cu dizabilități care au supraviețuit ani de zile. Cu toate acestea, puține studii au căutat o înțelegere mai profundă a vieții lor. Asta până în 2023, când o echipă de cercetători de la Universitatea Concordia din Canada a decis să analizeze și să colecteze toate cazurile de handicap la primate într-o analiză a literaturii de specialitate. În total, ei au examinat 114 articole și au descoperit câteva tendințe generale. Deși multe specii sunt reprezentate în revizuire, cele mai frecvente sunt cimpanzeii și macacii, probabil pentru că acestea au fost cele mai studiate. Marea majoritate a dizabilităților care apar sunt fizice, implicând membrele. Oamenii sunt o prezență incontestabilă printre relatările colectate în cadrul analizei. Autorii acesteia au fost surprinși de cât de frecvent a fost găsită o relație între dizabilitățile fizice ale primatelor și impactul asupra mediului cauzat de oameni. Această corelație a fost găsită în 60% dintre articole.
Dependența de oameni
Un exemplu izbitor se găsește într-o relatare din Rezervația specială Beza Mahafaly din Madagascar, unde lemurii (Lemur catta) își pierdeau dinții prematur. Printre aceste primate, fructele tari de tamarind reprezintă în mod normal o mică parte din dieta lor. Cu toate acestea, perturbările provocate de om în rezervație au redus disponibilitatea altor alimente, iar lemurii au fost forțați să includă mai multe fructe de tamarind în dieta lor, ceea ce le-a uzat dinții mai repede. Totuși, acești lemuri fără dinți și alte primate cu dizabilități au găsit modalități de supraviețuire.
Cum au reușit să facă acest lucru?
Analiza literaturii de specialitate sugerează trei factori: un comportament flexibil care le permite să se adapteze la dizabilitatea lor, mediul social și potențialul de a crea noi comportamente. Atunci când lemurii și-au pierdut dinții, au petrecut mai mult timp mâncând fructe tari, lingându-le înainte de a le mânca, încorporând mai multe frunze în dieta lor și căutând fructe care au fost deja parțial prelucrate de un alt lemur.
Acesta este un exemplu clar al modului în care primatele sunt capabile să se adapteze la anumite perturbări antropice datorită comportamentului lor flexibil.
În ceea ce privește mediul social, îngrijirea maternă în primele luni de viață ale primatelor pare să fie deosebit de importantă. Pe insula Awaji din Japonia, există un grup de macaci cu o rată ridicată de membri cu handicap. Între 1978 și 1995, 14% dintre puii lor s-au născut cu un fel de deformare a membrelor. Cu toate acestea, marea majoritate au reușit să treacă peste primul an de viață, deoarece mamele lor au reușit să compenseze handicapul oferindu-le îngrijire suplimentară și adaptându-se la nevoile copiilor lor.
Iubirea maternă
Una dintre aceste mame a fost Yuki, care a fost, de asemenea, unul dintre macacii care a avut una dintre cele mai grave dizabilități, fiind născută cu două mâini complet atrofiate. Învățase să meargă în două picioare și, atunci când se urca în copaci, îi alegea întotdeauna pe cei cu o structură de tip trunchi și ramură, care îi permitea să se cațere fără să-și folosească mâinile. Copilul ei se născuse, de asemenea, cu un handicap care o împiedica să se țină de corpul mamei sale, așa că Yuki îl transporta ținându-se de corpul micuței cu cele două brațe deformate. Tratamentul special pentru bebelușii cu dizabilități este un comportament foarte răspândit printre primate, care au fost extrem de rar văzute abandonându-și copiii. Mamele acestor sugari au fost observate petrecând mai mult timp cu ei și rămânând aproape de ei pentru perioade mai lungi, în timp ce puii lor sunt mici. Atunci când sunt mai lenți decât în mod normal, acești copii sunt așteptați, chiar și atunci când acest lucru face ca familia să piardă contactul cu grupul primar, și sunt îndrumați spre surse de apă și hrană atunci când sunt orbi. Deși sunt mai puțin frecvente, au fost observate și cazuri în care alți membri ai grupului ajută membrii cu handicap. Un macac din insula Awaji pe nume Maki a adoptat-o pe Meg, o orfană în vârstă de șase luni cu un handicap. Mai târziu, când Maki a devenit unul dintre masculii dominanți ai grupului, el a continuat să îi permită lui Meg să petreacă timp și să mănânce cu el.
De la handicap la inovație
În sfârșit, au fost raportate multe cazuri de comportamente noi ocazionate de dizabilități. Late era un alt macac din același grup cu Yuki și a găsit o modalitate de a-și alăpta fiica, Ribbon, cu un efort minim. Ribbon s-a născut cu deformări ale mâinilor și picioarelor și nu se putea agăța de corpul lui Yuki pentru a o alăpta. Astfel, Late se așeza lângă o stâncă sau un copac și o strângea pe Ribbon între corpul ei și suprafața acestuia pentru a evita să o țină pe Ribbon cu brațele. Când Ribbon a crescut și nu a mai depins de mama sa pentru hrană, a continuat să găsească soluții inovatoare pentru supravițuire. Macacii își folosesc mâinile pentru a îndepărta resturile de frunze și pentru a prinde nevertebrate; dar Ribbon, care nu avea mâini funcționale, a inventat propria metodă. A bătut pământul cu mâinile și picioarele pentru a îndepărta frunzele și a prins nevertebrate cu gura. În unele ocazii, acest tip de comportament nou a fost adaptat de întregul grup. Tinka era un cimpanzeu adult dintr-o comunitate din Sonso, Uganda, care avea paralizie la ambele mâini. În mod normal, cimpanzeii își folosesc mâinile pentru a se scărpina pe spate, dar Tinka și-a inventat propriul stil. Ținea o liană cu piciorul și se freca de ea. Trebuie să fi fost un mod satisfăcător de a se scărpina, pentru că, în scurt timp, alți membri apți de muncă ai grupului au început să-l imite.
Folosindu-și ingeniozitatea, Tinka a reușit să rezolve o problemă specifică lui, dar, în același timp, a adus valoare și pentru restul grupului, potrivit unui articol publicat de EL Pais.