Majoritatea statelor Uniunii Europene nu sunt de acord să suporte costurile testelor PCR pentru implementarea certificatului verde digital, devenit între timp certificat UE Covid-19, pentru că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică și economică necesară achitării proceselor de testare pentru cetățenii care vor să beneficieze de certificat.
Multe dintre statele membre Uniunii Europene, 20 la număr, nu sunt de acord cu propunerea Parlamentului European de a susține pe cont propriu costurile necesare realizării de teste PCR pentru cetățenii care vor să beneficieze de certificat UE Covid-19.
Comisia Europeană dorește implementarea certificatului UE Covid-19 în luna iunie, însă la momentul prezent, cele 20 de state informează că nu dispun din punct de vedere tehnic, logistic și economic de posibilitatea de a suporta costurile pe cont propriu. Ele preconizează că ar putea face acest lucru atunci când numărul de vaccinări va fi crescut și, prin urmare, numărul cetățenilor care vor recurge la testele PCR pentru a intra în posesia certificatului nu va fi foarte mare.
Discuțiile legate de costurile certificatului, protecția datelor personale și respectarea drepturilor la viață privată încă sunt discutate în instituțiile europene. Autoritățile doresc însă, ca certificatul UE Covid-19 să fie implementat cât mai repede posibil, pentru a facilita turismul în sezonul verii, acesta fiind la rândul său, unul dintre subiectele comentate de către reprezentanții Parlamentului European. Există opinii conform cărora redeschiderea turismului intracomunitar este prematură în condițiile unei rate încă reduse a vaccinării populației europene.
Comisia Europeană spune că nu există dovezi științifice complete despre efectele vaccinării
Comisarul european Didier Reynders a cerut în plenul Parlamentului European votarea regulamentului cu privire la certificatul UE Covid-19 prin adoptarea unui text flexibil, care să țină cont de faptul că, la momentul actual, nu există suficiente dovezi științifice în ceea ce privește efectele vaccinării sau a recuperării de pe urma infectării cu coronavirus, ceea ce a dat curs la noi discuții printre reprezentanții europeni.
Comisarul european Didier Reynders a confirmat în plenul Parlamentului European că în prezent “există încă incertitudini științifice cu privire la Covid-19”, dar și că “nu se cunosc efectele vaccinării sau recuperării în urma infectării cu coronavirus“. În ciuda acestor incertitudini, comisarul a transmis că nu se poate aștepta în vederea lămuririi acestor aspecte, iar certificatul trebuie votat prin adoptarea unui text suficient de flexibil, care să țină cont de aceste lacune odată ce se va dispune de mai multe informații în acest sens.
Posesorii documentului (în format fizic sau digital) vor putea să dovedească cu acesta că au fost vaccinați anti-coronavirus, că au fost testați negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizați în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricțiile (carantină, testare) în țara de destinație.
Statele din sud cu sectoare turistice puternice, precum Spania sau Italia, doresc lansarea acestui document cât mai repede posibil, conform Agerpres. Ele însă, se lovesc de statele mai reticente din nord și de procedurile decizionale greoaie ale UE. De asemenea, unele țări sunt preocupate de riscul discriminării persoanelor nevaccinate față de cele vaccinate.