Reacția trecătorilor la gestul acestui tânăr, care protestează într-o stație de metrou din București, te pune rău pe gânduri. L-am întâlnit miercuri, 8 iulie 2015, la stația de metrou Piața Unirii, chiar pe scările de acces către peroanele de pe Magistrala 3 – Preciziei.
Stătea acolo, tăcut, cu un mesaj foarte simplu scris pe o pancartă:
”Păstrăm pădurea și pentru copiii noștri? Pădurea pierde 3 hectare pe oră”.
Din când în când ridica mâinile cât poate de sus, pentru a-și face mai vizibil mesajul. Am stat acolo vreo jumătate de oră, curios să văd reacția publicului și mai ales cât timp i se va mai permite să protesteze astfel în stația de metrou.
Călătorii nu păreau interesați de semnalul de alarmă pe care tânărul protestatar îl trage în legătură cu crima de mediu care se comite zi de zi în România. Treceau indiferenți pe lângă el, ca și cum nu ar fi existat acolo.
Distribuitorii de pliante de la intrarea în stațiile de metrou primesc mai multă atenție din partea trecătorilor.
Dacă graba putea justifica indiferența celor care coborau către peroane, pentru cei care terminaseră călătoria la Piața Unirii, ieșind de pe peroane, graba nu e o explicație. Nu mă așteptam să văd o astfel de indiferență. Primul lucru pe care l-am întrebat pe tânărul protestatar a fost ce părere are despre lipsa de reacție.
”Unii se mai și opresc. Eu nu vreau să impun nimic. Am doar acest mesaj. Suprafata de 3 hectare care dispare pe oră este de la Greenpeace”, mi-a răspuns.
Numele lui este Lucian Iuga și este de loc din Constanța. Spune că s-a mutat de doi ani în București și de atunci e implicat în proteste pe teme ecologice.
”Am lucrat în marina civilă și am văzut în port, la Constanța, vapoare care zilnic pleacă pline cu cherestea. Ți se rupe sufletul să vezi așa direct cât de mult se taie pădurea din România. De când sunt în București am mai organizat, cu alte persoane, proteste pentru Parcul IOR și am reușit să blocăm construirea unei săli de sport. Acum sper să atrag atenția asupra defrișărilor din toată țara. Nu sunt cu nicio organizație. Protestez singur pentru această cauză”, mi-a mai povestit Lucian Iuga.
Spune că va sta la stația de metrou Piața Unirii și mâine și vineri și multe alte zile pentru a-și trasmite mesajul.
”Marți au venit la mine niște polițiști locali și m-au legitimat. Le-am explicat că nu pot să cer autorizație de protest pentru că sunt un singur om. Nu se dă autorizație pentru un om care nu face nimic, doar stă cu o pancartă. Așa că m-au lăsat în pace”, a mai povestit protestatarul nostru.
Distrugerea agresivă a pădurilor, asupra căreia atrage atenția Lucian Iuga este un fenomen extrem de grav care ne va afecta pe toți. Din ce am văzut eu, cât am stat să observ reacția trecătorilor, aproape niciunul dintre ei nu e impresionat de prețul pe care toți îl vom plăti pentru nepăsarea de a permite devastarea naturii.
Să nu fie prea târziu când decidem să ne oprim și să luăm atitudine împotriva acestui dezastru.