Petre Lăzăroiu a atras atenția că nu vede printre obiectivele Executivului o problemă care persistă de mulți ani în România.
Un fost judecător de la Curtea Constituțională a României (CCR) a criticat programul de guvernare al Executivului în fruntea căruia se află Florin Cîțu.
Este vorba despre aspectele ce ating revizuirea Constituției - fără penali în funcții publice, interzicerea grațierii pentru fapte de corupție, reforma CCR, astfel încât membrii să nu fie numiți politic, dar și obiectivele pe care le are Ministerul Justiției: - modificarea procedurilor de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT - trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor - consolidarea independenței justiției - înființarea de puncte de plată la sediile tuturor instanțelor judecătorești.
Decizii care sunt în dezacord cu legislația
Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, a afirmat că, pentru el, prioritară ar fi fost o concordanță între legislație și deciziile Curții. „Eu mă așteptam la domnul ministru să spună că prima prioritate este punerea de acord a legislațiilor României cu deciziile Curții. Sunt sute de decizii ale Curții Constituționale care au declarat neconstituționale sute de texte din diverse legi, care nu au fost puse nici acum, după 6-7 ani de zile, în acord cu deciziile Curții. Asta pentru că este o obligație constituțională”, a afirmat Lăzăroiu la Antena 3.
Cine cere desființarea Secției Speciale
Fostul magistrat a vorbit și despre proiectul desființării Secției Speciale. „Desființarea Secției Speciale nu am cunoștință să fi fost proiectul unui anume partid. Ea a fost cerută de Bruxelles. Să nu ne mai ascunem după degete, că asta este realitatea. Deci Secția Specială a fost tot timpul boicotată. Tot timpul i s-au pus frâne, de asta nu a fost eficientă. Dar să ne amintim câte sute și câte mii de dosare au fost preluate de la DNA.
99% din infracțiunile comise de magistrați, nu că ar fi multe, dar spun procentual, sunt infracțiuni de corupție. Iar această secție a fost în subordinea Direcției Naționale Anticorupție. Asta în legătură cu Secția Specială.”
În ceea ce privește orice tentativă de modificare a Constituției, lucrurile sunt clare: „Ca să modifici Constituția îți trebuie în Parlament să ai voturi, 66,66%. Două treimi din Parlament. Este greu de presupus că în actuala conducere cineva va putea să modifice Constituția”, a mai afirmat Petre Lăzăroiu.