Marina Sturza a trecut ieri în nefiinţă, la numai 72 de ani, pe un pat de spital din New York. Descendentă a familiilor boiereşti Sturza şi Şutu, ea a susţinut în ultimii ani zeci de acţiuni caritabile în România. Din viaţa ei, desprinsă parcă dintr-un scenariu de film, cea mai şocantă parte rămâne probabil modul cum a fost scoasă din ţară la vârsta de trei ani: sedată
Absolventă de Belle Arte, Marina Sturza a ajuns una dintre cele mai respectate jurnaliste de modă din Occident, fiind prietenă, printre alţii, cu Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Oscar de la Renta. Celui din urmă i-a fost chiar vicepreşedinte la firma sa de modă, fiind şi motivul pentru care s-a mutat din Canada la New York, unde a şi încetat din viaţă. În ultimii ani Marina Sturza a fost implicată în mai multe proiecte caritabile, cel mai cunoscut fiind The Hospices of Hope (Casa Speranţei), un centru de îngrijire paleativă pentru bolnavii incurabili sau cronici. A fost pentru ultima oară România în luna aprilie a acestui an, când l-a însoţit pe prinţul Charles în vizita pe care acesta a făcut-o în ţara noastră.
Tatăl natural şi cel vitreg, arestaţi de comunişti
În povestea ei de viaţă, desprinsă parcă dintr-un film, rămâne remarcabil şi modul cum a fugit din România. Părinţii ei, Ioana Şutu şi Ion Sturza, au fost căsătoriţi doar pentru doi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marina Sturza s-a născut în 1945, la scurt timp părinţii ei au divorţat iar mama ei s-a recăsătorit cu Dumitru Bragadiru, fiul celui care a înfiinţat fabrica de bere cu acelaşi nume. Odată cu venirea comuniştilor la putere pentru cei doi bărbaţi, Ion Marina Sturza a trecut ieri în nefiinţă, la numai 72 de ani, pe un pat de spital din New York. Descendentă a familiilor boiereşti Sturza şi Şutu, ea a susţinut în ultimii ani zeci de acţiuni caritabile în România. Din viaţa ei, desprinsă parcă dintr-un scenariu de film, cea mai şocantă parte rămâne probabil modul cum a fost scoasă din ţară la vârsta de trei ani: sedată Sturza şi Dumitru Bragadiru, a început calvarul din cauza trecutului de familii burgheze, amândoi fiind arestaţi.
Cum au scos elveţienii un copil din România comunistă
După ce tatăl vitreg a ieşit din închisoare, familia a hotărât să fugă din ţară, cu ajutorul angajaţilor ambasadei Elveţiei la Bucureşti. Mama şi tatăl vitreg au plecat separat, micuţa Marina fiind preluată de un angajat al ambasadei cu misiunea de a se reuni în Elveţia. Ea avea doar trei ani în acel moment şi, după cum povestea într-un interviu, din această cauză a fost sedată pentru a fi scoasă din ţară. Numai că în Elveţia a ajuns numai ea, părinţii fiind pentru câteva luni blocaţi în Polonia. Neştiind ce se întâmplă cu familia ei, elveţienii au luat decizia să o aducă înapoi la Bucureşti în grija bunicii. După câteva luni, părinţii au reuşit să ajungă în Elveţia, aşa că pentru micuţă drumul București-Zurich a reînceput în aceleaşi condiţii: lasată într-un tren de bunică, preluată şi sedată de un elveţian. Într-un târziu familia s-a reunit şi au reuşit să emigreze în Canada cu ajutorul comunităţii evreieşti.