Prin noul ambasador rus, Moscova a trimis la București un purtător de sabie în locul unui purtător de ramură de măslin

Preocupați de palpitațiile Codruței Kovesi la primirea unei tinichele franțuzești (dacă ne gîndim la cîte decorații a primit Nicolae Ceaușescu și cu toate acestea a fost împușcat la Tîrgoviște, înțelegeți de ce nu dau doi bani nici pe Legiunea de Onoare), de războiul dintre SIE și Klaus Iohannis, declanșat de scurgerea de loc întîmplătoare în presă a unor informații mai vechi, de parfumarea de către PNL a împuțiciunii care a fost eșecul la Locale, de rafala de procese deschise de Nicușor Dan, într-un efort de a recupera procesele neîncepute din cauza campaniei electorale, de cele patru toalete de la Luxemburg ale Răvășitoarei, am trecut cu vedere o știre care se destăinuie la o iscodire mai atentă drept una de Breaking News: Moscova l-a înlocuit în postul de ambasador la București pe Oleg Malginov cu Valeri Kuzmin!

Mai mult ca sigur la lectura acestei aserțiuni mulți cititori vor tresări nedumeriți: De unde și pînă unde un Breaking News în înlocuirea unui rus cu altul? Din ce știu românii despre ruși, amîndoi ambasadorii beau votcă și mănîncă blinele.

Pe 15 iunie 2012, lui Oleg Malginov i-am luat primul interviu tv din presă română. Așa cum am scris după interviu, trimiterea lui Oleg Malginov în România n-a fost întîmplătoare. Scriam despre asta în comentariul din Evenimentul zilei, 28 octombrie 2012: „Într-un interviu pe care mi l-a acordat, în 15 iunie 2012, pentru emisiunea La Taifas cu Ion Cristoiu, de pe B1Tv, Oleg Malghinov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, dezvăluia, răspunzînd unei întrebări despre mandatul primit la plecarea spre Bucureşti, că Dmitri Medevedev, şeful statului rus la acea vreme (februarie 2012), i-a zis: «Trebuie să schimbăm anotimpul, fiindcă relaţiile au nevoie de încălzire». (…) Afirmaţia despre schimbarea anotimpului nu era o simplă politeţe diplomatică. Relaţiile româno-ruse au fost, în ultimii ani, răcoroase, pentru a deveni în 2011, după decizia de instalare a scutului american antirachetă, reci de-a binelea. Pe parcursul taifasului, ambasadorul a reuşit să mă convingă că Federaţia Rusă chiar avea nevoie de o încălzire a acestor relaţii. Nu de amorul artei, ci de amorul capitalismului rusesc. Care capitalism, finanţator al politicului, se dă de ceasul morţii ca să pătrundă şi pe pieţe considerate pînă acum apanajul Occidentului. Mi-am dat seama, stînd de vorbă cu ambasadorul, că pînă şi trimiterea domniei sale (diplomat cu un îndelung stagiu la Geneva, la Drepturile Omului), ţinea de voinţa unei îmbunătăţiri spectaculoase a relaţiilor dintre Moscova şi Bucureşti. Românilor trebuia să li se înfăţişeze un diplomat rus de altă factură decît diplomatul sovietic brejnevist, nu prea deosebit de soldatul rus din 1944, căruia i se punea în seamă: Davai ceas! Davai Palton! Am urmărit cu atenţie, ştiind despre ce-i vorba, activitatea ambasadorului Oleg Malghinov din iunie pînă acum. Nu mi-a scăpat, desigur, o anume febrilitate a mişcărilor pe scena românească: intervenţii publice, vizite la Guvern, întîlniri cu demnitari şi politicieni.”

Așa cum se vede și din textul meu din 2012, Oleg Malginov nu fusese ales întîmplător să reprezinte Rusia la București. Prin toate notele personalității sale era ambasadorul corespunzător efortului făcut de Moscova de „a schimba anotimpul” în relația cu România. De la iarnă se preconiza trecerea la primăvară.

Oleg Malginov a împlinit cinci ani de mandat la București. I se putea reînnoi mandatul. Poate că nu i s-a reînnoit, pentru că Moscova avea nevoie de el în altă parte. Sau poate nu i s-a reînnoit, pentru că Moscova avea nevoie de un altfel de ambasador la București.

În numărul următor din cristoiublog.ro, voi publica în exclusivitate stenograma emisiunii despre România de la postul tv de la Moscova Rossia 1. Despre această emisiune au apărut în România unele informații. Nici o informație nu poate ține loc stenogramei pentru a înțelege ostilitatea Moscovei față de România lui 2016.

Noul ambasador, Valeri Kuzmin, e recunoscut pentru pozițiile sale dure față de cei considerați dușmani ai Rusiei. Dacă ne gîndim la personalitatea lui Oleg Malginov, la antipatia față de români degajată de stenograma emisiunii (o să vă convingeți cînd o s-o citiți), numirea lui Valeri Kuzmin nu e întîmplătoare. Locul unui ambasador purtător de ramură de măslin îi ia locul un ambasador purtător de sabie.

Pentru Moscova, încercarea de a schimba iarna cu primăvara în relațiile cu Bucureștii s-a dovedit un eșec. De aceea, Moscova a trimis un ambasador cu misiunea de a schimba iarna cu o altă iarnă. Altfel spus, de a schimba iarna românească cu iarna siberiană.

Articolul a fost publicat iniţial pe cristoiublog.ro.