Prin intervenția de luni seara, Klaus Iohannis ne arată că-i recunoscător lui Gabriel Oprea, pentru că i-a mărit salariul!

Victor Ponta a fost chemat la DNA pentru a i se spune c-a fost pus sub învinuire. La scurt timp după publicarea Comunicatului DNA, Klaus Iohannis a ieșit la Cotroceni, cu steagul în spate, pentru a face o scurtă declarație de presă:

„Bună ziua. Astăzi Direcția Națională Anticorupție a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca prim-ministrul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia prim-ministrului Victor Ponta. Aceste considerațiuni și solicitarea de demisie, le-am comunicat prim-ministrului într-o discuție pe care am avut-o acum câteva minute! Vă mulțumesc!”

26 octombrie 2015. Președintele Klaus Iohannis convoacă la Cotroceni o conferință de presă consacrată Summitului UE despre refugiați. La finele Declarației (lungi) despre poziția României la Bruxelles, Klaus Iohannis a zis: „Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc şi, din nefericire, a murit un poliţist care s-a aflat la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare, astăzi, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare. Am avut această discuţie în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia.”

De mai multă vreme mă chinui să explic fătucilor și guguștiucilor din presă importanța deosebită avută, în judecarea reacției unui politician față de un eveniment, împrejurările în care respectivul s-a pronunțat. Una e ce trăncănește politicianul într-un interviu și alta e ce declară solemn la o conferință de presă extraordinară.

Aplicînd acest instrument simplu, de abecedar al profesiei, la cele două reacții, vom remarca imediat:

În cazul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a făcut o conferință de presă specială. În cazul lui Gabriel Oprea, s-a referit la Scandal doar în finalul unei Declarații consacrate altui subiect. În cazul lui Victor Ponta Klaus Iohannis îi cere demisia în chip oficial. În cazul lui Gabriel Oprea suntem informați că l-a sfătuit să-și dea demisia. Deosebirea de tratament sare în ochi. Lui Victor Ponta i se cere demisia în direct. Lui Gabriel Oprea nu i se cere demisia în direct. Președintele ne anunță că doar l-a sfătuit. În cazul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis dramatizează fapta: situație imposibilă pentru România, Criză politică. În cazul lui Gabriel Oprea nici măcar nu se apreciază fapta comisă de vicepremier. Victor Ponta a fost chemat la Cotroceni pentru a i se comunica Solicitarea de demisie. Gabriel Oprea se bucură de un tratament infinit mai blînd: „L -am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare.” După ce l-a ascultat, l-a sfătuit să-și dea demisia. Campania împotriva lui Gabriel Oprea are drept principală acuzație folosirea în chip ilegal a coloanei oficiale și, mai ales, ascunderea adevărului. Aliații lui Gabriel Oprea din politică și din presă susțin că Gabriel Oprea a comunicat dezastruos. De ce l-a sfătuit Klaus Iohannis pe Gabriel Oprea să-și dea demisia? Răspunde Klaus Iohannis unei întrebări puse de un ziarist: „Reporter: Aş vrea să vă întreb, domnule preşedinte, care sunt argumentele concrete pentru care i-aţi cerut demisia. Klaus Iohannis: Proasta gestionare a crizei. Reporter: În ce sens? Klaus Iohannis: În sensul în care am spus. Reporter: Mai exact? Dacă puteţi da mai multe amănunte. Klaus Iohannis: Într-o astfel de criză apare foarte multă emoție, şi opinia publică are dreptul la informații, are dreptul la luări de poziții publice din partea celor implicați, din partea şefilor celor implicaţi. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică, şi pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea.”

După Declarația lui Klaus Iohannis de duminică, Victor Ponta și alți lideri PSD jubilau la gîndul că președintele în slujba căruia s-a pus Gabriel Oprea, deseori în detrimentul aliatului PSD, s-a dovedit nerecunoscător. S-a invocat în acest sens aranjamentul prin care Gabriel Oprea a dat Ordonanța de urgență de creștere a salariului lui Klaus Iohannis. Poziția de luni, 26 octombrie 2015 în Scandalul Gabriel Oprea ne arată că Klaus Iohannis i-a fost vicepremierului mai mult decît recunoscător că i-a mărit salariul!

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro.