Primarul Marin Voicu din Ciorani, Prahova, a fost reținut de anchetatori, după ce în urma cu o zi au avut loc mai multe perchiziții la sediul primăriei și la domiciliul edilului. El este acuzat de fraudă electorală.
Este primul politician care este reținut într-un caz de fraudare a alegerilor locale, desfășurate în toamna anului trecut.
Polițiștii au întreprins, miercuri, mai multe percheziţii în Prahova, la Ciorani şi la Ploieşti, într-un dosar ce vizează o posibilă fraudă electorală.
Anchetatorii bănuiesc că la alegerile locale din septembrie anul trecut, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani ar fi falsificat procesele-verbale de consemnare a rezultatelor, astfel încât unii candidaţi şi formaţiuni politice să iasă în avantaj.
Sacii cu buletinele de vot au fost sigilaţi şi depozitaţi într-o clădire a Judecătoriei Mizil, fiind consideraţi probă în dosar, dar în luna martie au fost furaţi.
Printre cele 18 adrese unde au avut loc miercuri percheziţii în dosarul de fraudă electorală se află locuinţa primarului din Ciorani. El a câştigat alegerile detaşat, cu peste 70 de procente.
Suspiciuni de fraudă electorală și la Primăria Sectorul 1
Suspiciuni de fraudă electorală sunt și la Primăria Sectorul 1, din Capitală. Procurorul care investighează acest fapt, Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, a declarat, concret, că alegerile electorale au fost fraudate.
El a spus că „intrarea în sala unde se aflau sacii cu voturi trebuia făcută doar în anumite condiții. Da, la nivelul secțiilor de votare putem spune că este vorba de o fraudă”.
Se bănuiește că în cazul de la Sectorul 1, asupra anchetatorilor se fac presiuni uriașe. Iată că aici, deși dovezile sunt mai mult decât evidente, măsurile bat pasul pe loc.
„În acest dosar probabil că – speculez, nu am avut o discuție în acest sens – procurorul a făcut acest gest că nu a mai vrut să-i fie călcată munca în picioare. Polițiștii care fac audierile au fost retrași de două ori, două garnituri, din dosar și procurorul a fost lăsat singur cu un morman de acte.
Activitatea de numărare a voturilor este finalizată, din ceea ce cunosc. Mai sunt de făcut expertize tehnice și unele comparații legat de ceea ce a plecat din secții și ce s-a încărcat în sistemul AEP.
Din ce știu, aproximativ 11 secții sunt cu probleme mari, lipsesc saci. Informații oficiale vom avea când ne vor răspunde solicitărilor. Noi știm cine a furat sacii”, s-a exprimat avocatul Mihai Drăgan.