Prognoza meteo: Avertizare de vânt puternic. VEZI județele afectate

Pentru cei care au crezut că şi-au cumpărat degeaba cauciucuri de iarnă în acest sezon, meteorologii anunţă că ninsorile se vor înteţi în zilele următoare în majoritatea regiunilor. Vântul va fi tăios, iar poleiul va da mari bătăi de cap atât, șoferilor, cât și pietonilor.

UPDATE 12.00. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare de vânt puternic, valabilă pentru județele Sibiu, Brașov și Alba, dar și pentru zona montană din județul Mureș.  Șoferii sunt avertizați să nu plece la drum fără cauciucuri de iarnă și să-și adapteze viteza la condițiile de circulație. Potrivit polițiștilor de la Rutieră, în prezent nu se înregistrează blocaje în trafic din cauza zăpezii. Pe de altă parte, meteorolgii avertizează că, la peste 1.800 de metri, în Masiul Bucegi și pe vesantul nordic al munților Făgăraș, există riscul producerii de avalanşe. UPDATE 8.25. Cerul va fi noros în toată ţara, iar vântul va sufla cu putere în vestul, centrul şi sudul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade, iar cele minime între -10 şi 0 grade. Va ninge pe arii extinse în Maramureș, în timp ce în Transilvania, Crișana și Moldova precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. În Banat și Oltenia, izolat vor fi condiții de precipitații mixte, iar în Muntenia, pe arii restrânse, mai ales în jumătatea estică, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În Dobrogea, vor fi, local, precipitații mixte. Meteorologii atrag atenția că vor fi condiții de producere a poleiului în aproape toată țara, cu excepția Crișanei, Banatului și Maramureșului. MÂINE. Prognoza meteo arată că vremea se va răci uşor, înnorările se vor accentua, iar precipitaţiile se vor extinde în cea mai mare parte a ţării, începând dinspre sud-vest. În Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, dimineaţa vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, care treptat se vor transforma în ninsoare. În Maramureş, Transilvania şi local în Moldova vor predomina ninsorile, iar în Dobrogea, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată.

Vor fi condiţii de polei, iar la munte va ninge continuu. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări noaptea, în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 0 şi 6 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade.

POIMÂINE. Meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii. Cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii pe arii extinse, în special în sudul şi sud-estul ţării, unde şi vântul va avea intensificări. Va ninge, dar în prima parte a zilei în Dobrogea şi Bărăgan vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 şi 6 grade, iar cele minime între -11 şi -1 grade.

Zăpada mai stă în Capitală

În Capitală, vântul va sufla puternic astăzi, cerul fiind acoperit de nori. Ninsorile nu vor înceta până miercuri când, spun meteorologii, vor fi precipitaţii mixte. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de -4 grade.

Un val de aer rece va trece peste Capitală mâine, când temperatura maximă va fi de 0 grade Celsius. Noaptea va fi ceaţă, iar intensificări ale vântului vor avea loc miercuri, când temperaturile vor scădea până la -5 grade Celsius.

Va fi polei pe străzi, autorităţile locale anunţând însă că se vor împrăştia materiale antiderapante.

-5 grade Celsius va fi temperatura minimă în București. Meteorologii au anunțat, pentru săptămâna aceasta, intensificări ale vântului și ninsori abundente

VREME BUNĂ DE SCHI

Părtiile au stratul gros de zăpadă

În toate staţiunile montane a nins în ultimele zile, stratul de zăpadă fiind unul numai bun pentru sporturile de iarnă.

Pe Valea Prahovei, turiştii s-au putut bucura de cel puţin 20 de centimetri de zăpadă pe pârtii. Şi în Maramureş a fost înghesuială la telescaun, asta pentru că mii de turişti au fost acolo în weekend. În staţiunea Suior, omătul măsoară aproape un metru, după ce ieri a nins şi s-a aşternut un strat de zăpadă de aproximativ 10- 15 centimetri. La Cavnic este din ce în ce mai aglomerat.

Ziua Mondială a Zăpezii urmează să fie sărbătorită cu lecţii gratuite de schi şi snowboard pe pârtia Roata 1, unde administratorul a anunţat că stratul de zăpada este de 85 de centimetri. Aproximativ aceeaşi acoperire o are şi Roata 2, în timp ce pe Rainer 1 şi pe Pârtia Albastră omătul măsoară circa 65 - 70 de centimetri.

Ninsorile abundente din ultimele zile au creat însă necazuri în Munţii Rodnei, unde salvamontiştii au dat un cod de avalanşă, din cauza stratului gros de zăpadă. Potrivit prognozei, în judeţul Bistriţa Năsăud va ninge neîntrerupt şi în următoarele zile.