Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat recent trecerea oficială a formațiunii pe care o conduce în opoziție, acuzând „alianța toxică” PNL-PSD care face „abuzuri” împotriva românilor. Cioloș a transmis că va „supraveghea” și va „denunța” pașii greșiți ai guvernanților. La circa șapte zile după anunțul public al șefului USR, partidul a depus o sesizare la Curtea Constituțională a României cu privire la mai multe modificări legislative care pot conduce la „decimare”.
Parlamentarii USR au depus, marți, 16 noiembrie, la Curtea Constituțională o sesizare care vizează proiectul legislativ ce aduce modificări Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic inclusiv în ceea ce privește cotele de vânătoare pentru păsările migratoare. Partidul lui Dacian Cioloș acuză că măsurile amintite pot conduce la „decimarea anumitor specii migratoare, cu efect devastator asupra biodiversității, și contravin dreptului comunitar”.
USR vrea protejarea biodiversității
Este vorba despre o lege inițiată de 25 de parlamentari UDMR - pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 - și care a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de Cameră decizională săptămâna trecută.
„Noua formă a legii prevede modificări substanţiale care, odată intrate în vigoare, vor avea efecte devastatoare asupra biodiversităţii, incompatibile cu obligaţia pozitivă a statului de a asigura protecţia mediului, inclusiv prin protecţia biodiversităţii. Încălcarea textelor constituţionale reiese prin renunţarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare şi înlocuirea acestuia cu un sistem aleatoriu pe baza unui număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător, cât şi prin diminuarea timpului de stagiatură necesar dobândirii calităţii de vânător”, precizează textul sesizării depuse de USR. În România sunt aproximativ 70.000 de vânători, la care se pot adăuga alte mii de vânători străini care sunt invitaţi de asociaţiile româneşti. Într-o simulare în care numai 2.000 de vânători (ceva mai puţin de 3% din vânătorii români) vânează numărul maxim de păsări/zi în perioada sezonului de vânătoare, rezultă că, într-un an, s-ar putea vâna întregul efectiv populaţional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare”, motivează USR sesizarea depusă.
Ce reclamă USR la Curtea Constituțională
Prin modificările aduse Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic s-ar permite vânarea a 3.660.000 de exemplare din specia gâscă de vară, iar asta în condițiile în care populația acestor exemplare în timpul pasajelor este estimată la 6.110-16.162. Populația de gâște de vară care iernează în România este de circa 4.598-12.510 exemplare.
De asemenea, noua formă a legii stabilește o cotă zilnică de 10 exemplare/vânător pentru gârlița mare. Anterior, cota anuală stabilită era de circa 50.000 de exemplare. Astfel, arată USR, în sezonul de vânătoare se poate atinge o cifră de 865.920 de exemplare din această specie vânate, cu peste 17 ori mai mare decât inițial.
„Neconstituționalitatea modificărilor derivă din faptul că un proaspăt vânător poate ieşi la vânătoare de ciocârlii de câmp, fără cunoştinţe de bază referitoare la identificarea acestei specii. În plus, legea adoptată nu este corelată și nu este compatibilă cu dreptul comunitar, ci este contrară dreptului comunitar, care statuează faptul că anumite păsări sălbatice pot fi vânate numai în condițiile în care se respectă principiul utilizării durabile/raționale și se stabilesc și se respectă limite fundamentate științific”, a transmis deputatul Stelian Ion în comunicatul citat.
În altă ordine de idei, parlamentarii USR au votat împotriva actului normativ.