Motivul care a stat la baza achitării fostului primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, este unul foarte des întâlnit în dosarele DNA.
Primarul Poteraș a fost achitat. Judecătorii de la Tribunalul București au decis că Poteraș trebuie achitat, deoarce fapta nu există. Cu alte cuvinte, așa cum s-a întâmplat în alte zeci de dosare, procurorii DNA au țesut o poveste frumoasă, o literatură, fără a avea probe.
Procurorul care s-a ocupat de acest dosar, în care a adunat a adunat mii de file cu poveșți, care nu au de-a face cu realitatea, este Marius Bulancea. La începutul lui februarie 2021, Bulancea a fost detașat la Bruxeles pentru a lucra la Parchetul European, sub comandată lui Codruța Kovesi, fost șef al DNA.
În acest dosar, pe lângă Cristian Poteraș au mai fost achitați și Iulian Constantin dar și societatea Tettas SRL București.
Acuzat de luare de mită. Primarul Poteraș a fost achitat
Procurorii DNA susținea la vremea respectivă, că primarul Poteraș a condiționat semnarea unei autorizații de construire în schimbul primii unor bani.
Anchetatorii mai susțin că este vorba despre două fapte de luare de mită, care s-au petrecut acum 13 ani.
„În perioada 2006 - 2007, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro. Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire)”, se arată în comunicat.
A doua acuzație adusă primarului Poteraș data din 2009. Edilul a fost acuzat că a ”zeciut” un contract de achiziții, pentru care nu s-au alocat fonduri inițial.
„În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD”.