Primarul din Baia Mare şi romii. Faza pe evacuări

Planul autorităţilor locale din Baia Mare de a evacua mai multe familii de romi care stau în locuinţe improvizate în zona cunoscută cu numele de „Pirita” a stârnit nemulţumirea Amnesty International. În trecut, primarul de aici a fost criticat după ce a construit un zid care separă un bloc unde locuiesc romi de restul comunităţii

La începutul lunii aprilie, municipalitatea din Baia Mare a somat cu evacuarea mai mulţi romi care şi-au construit adăposturi improvizate în zona „Pirita”, pe fosta haldă de steril de la Meda. Potrivit emaramures.ro, autorităţile locale au specificat că dacă nu se vor muta vor fi luaţi cu forţa, deoarece, din luna mai, se va trece la demolarea tuturor construcţiilor ilegale. Municipalitatea a lipit ulterior 15 somaţii pe uşile locuinţelor improvizate. Primăria a anunţat că în zonă se află în jur de 40 de persoane fără drept de a locui acolo. „S-a făcut somarea acelor persoane care ocupă abuziv terenul având şi amenajări ilegale construite, după care s-au emis de către domnul primar 15 dispoziţii de demolare a acelor amenajări ilegale. Două dintre acele amenajîri au fost demolate chiar de către cei care locuiau acolo şi care au părăsit zona, restul de 13 amenajări urmează a fi demolate în momentul în care expiră termenul legal de 30 de zile, respectiv în data de 3 mai”, declara pentru emaramures.ro, pe 6 aprilie, Attila Somogy, consilierul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Măsura autorităţilor nu s-a lăsat fără reacţii din partea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului. Comunitatea internaţională reacţionează

Cazul a intrat în atenţia organizaţiei Amnesty International, de exemplu, care a trimis pentru evz.ro un comunicat în care arată sugerează că măsura primăriei este una împotriva legii. „Celor vizaţi nu le-a fost oferită vreo alternativă de cazare până în prezent şi sunt în pericol de a rămâne pe străzi. Mai mult, cei care stau în adăposturile de la Pirita şi nu au acte de identitate au fost ameninţaţi că vor fi expulzaţi din oraş”, se arată în comunicatul Amnesty. Activiştii străini s-au arătat „extrem de îngrijoraţi” de planurile municipalităţii băi-mărene, acestea fiind catalogate drept „lipsite în întregime de măsuri de protecţie a drepturilor omului”. „Amnesty international reaminteşte municipalităţii din Baia Mare că, potrivit legii internaţionale privind drepturile omului aplicabilă în România, are o obligaţie de a se asigura că nimeni nu va rămâne fără adăpost în urma evacuării. Autorităţilor locale li se cere să se asigure că evacuarea are loc doar ca ultimă soluţie. Autorităţile locale trebuie, după evacuare, să se consulte cu cei afectaţi, să-i pună la curent şi să asigure asistenţă juridică dacă aceştia doresc să conteste evacuarea”, transmite Amnesty International.

Zidul primarului

În vara anului trecut, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş a strârnit reacţii de nemulţumire după ce a luat decizia de a separa câteva imobile din oraş unde locuiesc în mare parte romi, printr-un zid. La vremea respectivă, Cherecheş motiva, într-un interviu acordat evz.ro, că zidul era menit doar ca măsură de siguranţă faţă de locuitorii din bloc, deoarece în apropiere se află o şosea şi copiii romilor şi-ar fi pus în pericol viaţa jucându-se acolo. Măsura autorităţilor locale a fost însă imediat catalogată drept una rasistă, amintind de ghetourile din Africa de Sud şi având ca rezultat segregarea.

CITIŢI ŞI: Zidul de la Baia Mare: prima zi de segregare oficială în România Ghetou pentru romii din Baia Mare. Rasism sau disciplină?