Prietenii politicienilor, angajați la Consiliile de Administrație pe salarii mari, fără să muncească

Salariu. Sursa foto: Juan Moyano | Dreamstime.com

Deși s-a dat ordonanță din 2011 pentru instituirea guvernanței corporative la întreprinderile de stat, nu s-a aplicat deloc. Majoritatea partidelor politice au continuat să angajeze oameni în Consiliile de Afaceri, dar nu pe baza afacerilor sau planurilor prezentate.

Partidele politice care se află la guvernare încă își numesc oamenii în Consiliile de Administrație, deși s-a dat lege din 2011 pentru a rezolva problema.

„Reducerea cu 50% a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat centrale” și „Reducerea cu 10% a numirilor interimare/temporare în consiliile de administrație ale companiilor de stat locale” sunt două jaloane incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Deși s-a dat ordonanță din 2011 pentru instituirea guvernanței corporative la întreprinderile de stat, nu s-a aplicat deloc. Aveau ca termen de îndeplinire trimestrul IV din 2023.

Salarii babane la posturile din CA și CS

Sinecuriștii, angajați pe salarii babane - Arhiva Foto EVZ

Posturile în Consiliile de Administrație (CA) și în Consiliile de Supraveghere (CS) sunt foarte râvnite de oamenii care roiesc în jurul partidelor.  Pentru muncă puțină, pot primi renumerații între 1,500 și 5,000 euro brut.
La Electrica, salariul lunar este de 4.985 de euro brut, pentru președintele CA, și de 3.630 brut pentru membrii CA.
La Romgaz, membrii CA au primit renumerație anuală de 169.372 de lei, ceea ce înseamnă 14.114 lei/lună.
Iar la Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, o instituție din subordinea Ministerului Finanțelor,  doar pentru că participă la o ședință pe lună, președinții primesc 12.000 de lei net.
Potrivit Jurnalul.ro, AMEPIP primește și selectează scrisorile de motivație ale candidaților și emite aviz pentru aprobarea sau anularea procedurii de selecție.
„Recrutarea acestor persoane se face la noi după criterii învechite. CV-urile sunt umflate, colorate și sunt o găselniță depășită pe care am moștenit-o. CV-ul este o formă de aproximare a performanțelor, dar în cuantum foarte mic, iar corelația lui cu viitoarea treabă pe care trebuie să o facă în cadrul companiei este de sub 25%. La numirea acestor persoane mult mai important este business planul pe care trebuie să-l prezinte un candidat. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere o persoană trebuie să primească un mandat, maximum două în aceste funcții. De asemenea, nu este normal să fie concomitent numit în două consiliile, pentru că nu va putea să-și facă bine treaba”, a declarat Adrian Mitroi, profesor ASE.
Din 2019 s-au diminuat angajamentul pentru profesionalism, integritate, transparență și responsabilitate.

Majoritatea partidelor politice au continuat să angajeze oameni în Consiliile de Afaceri, dar nu pe baza afacerilor sau planurilor prezentate.