PSD a cîștigat alegerile și guvernarea. Nu există nici un dubiu în această privință. De acum înainte, discutăm cum guvernează PSD și nu dacă guvernează PSD.
Fac aceste precizări pentru că, dinspre putere, se ridică încet-încet valul unei imense diversiuni, bine amorsată de televiziunile prietene. Linia de propagandă este: zici ceva de PSD, înseamnă că ataci sfintele alegeri. Pe logica ”dai în minte, dai în fabrici și uzine, dai în Uniunea Sovietică”, dacă zici ceva de PSD, înseamnă că zici împotriva poporului, pentru că poporul a votat PSD. Este bine de subliniat, așadar, că nimeni nu contestă alegerile din decembrie 2016. Însă, din ce în ce mai mulți oameni, contestă un anumit act al guvernării. Unul singur! Să te ridici împotriva unei Ordonanțe nu este, totuși, o lovitură de stat. Acestea fiind spuse, dacă trecem de zidul de zgomot emis de imensa mașinărie securistă a televiziunilor politice, vedem un peisaj cu mult mai interesant și, aș zice, chiar mai simpatic.
Este, de pildă, incredibil să-l vezi pe dl Dragnea vorbind despre o lovitură de stat, folosind în 2017 exact retorica pe care o aveam noi în 2012. Așa cum își apără el guvernul acum, ne apăram noi președintele, atunci. Dl Dragnea dădea jos, cu forța instituției Parlamentului plus ceva popor nervos, fără nici o jenă constituțională, un președinte ales. Trebuie că, asemenea unui Macbeth chinuit de insomnii după ce a înjunghiat Constituția, dl Dragnea crede că la fel se întîmplă acum, doar că, de data asta, el, fostul agresor, este victima. Cineva, un alt Dragnea-Ponta-Antonescu, cu alt chip și alt nume, dar cu același cinism, folosind forța unei instituții (Președinția) plus ceva popor nervos, încearcă debarcarea guvernului său. Shakespearian, istoria lovește cu același trăznet exact pe acela care, necinstit, a trăznit pe un altul, mai înainte. Dar ”Macbeth” este o tragedie. Să medităm la asemănări, dar să nu devenim sumbri. În fond, e și puțină comedie la mijloc.
Participarea liderului PSD și a primului-ministru la evenimentele care au cuprins capitala americană cu ocazia inaugurării administrației Trump nu merită deloc atenție, din punct de vedere politic. Merită, însă, toată atenția din punct de vedere psihologic. Chestia cu ”cina în format restrîns”, dar și micul dialog pe care dl Dragnea a povestit că l-ar fi avut cu președintele Trump (fac pariu pe orice că Donald Trump habar nu avea ce-i aia ”Parteneriatul Strategic dintre SUA și România” cu o zi înaintea inaugurării) sînt pur și simplu comedioare - rîzi și gata. Însă, faptul că pesedeii și propaganda lor au încercat să ni le vîndă așa, de-a dreptul, ca isprăvi diplomatice uluitoare ale Împăratului de Teleorman, indică ceva mai serios: faptul că ei supraevaluează prostia pe care o vor guverna. Și asta poate fi o eroare fatală!
Dacă politica înseamnă, în general vorbind, administrarea tuturor resurselor unei cetăți spre binele ei, atunci înseamnă și administrarea cantității de prostie colectivă din acea cetate. Politicianul trebuie să administreze inteligent prostia oamenilor pe care îi conduce, la fel cum administrează și inteligența lor, interesele lor, idealurile lor, viețile lor etc. Ei bine, ce face un guvernant cu prostia celor pe care îi guvernează? O manipulează, firește. Dar în ce direcție o duce? Face din ea spaime și angoase, prilej de ticăloșie și răutate ori o convertește în atașament și sprijin, în izvor de idealuri și blîndă naivitate? În fine, ca să știi bine cum manevrezi, trebuie să știi cît cîntărește marfa de manevrat. Ca să fii un bun guvernant trebuie să știi cîtă prostie zace în mintea guvernaților. Să-i consideri mai inteligenți decît sînt, nu e bine. Unele planuri de guvernare se pot încurca. Dar, să-i consideri mai proști decît sînt, este cu mult mai rău, ba chiar fatal. O asemenea eroare zdruncină întreaga guvernare. Prin urmare, dacă ești un conducător înțelept și nu poți avea o evaluare exactă a cantității de prostie din societatea pe care o ai de condus, e preferabil să îi socotești pe oamenii pe care îi conduci mai înteligenți decît sînt și nu mai proști. PSD, fiți deștepți și guvernați acordînd românilor prezumția de inteligență și nu prezumția de prostie. Ne va fi mai bine tuturor. Și, ca un prim semn că nu ne considerați mai proști decît sîntem, retrageți ordonanța asta de grațiere. Faceți-o proiect de lege, discutați-o în Parlament, că tot aveți o majoritate solidă dobîndită recent, în urma unor alegeri pe care nu le contestă nimeni, cum spuneam.