Constanța se situează sub media pe țară la procentul de prezentare la urne, fiind mult sub Bihor, Dâmbovița, Suceava, Bistrița, chiar și Brăila. Nici după Liturghia de duminică dimineață enoriașii nu au dat buluc la secțiile de votare, cea mai slabă prezență înregistrându-se în zonele rurale ale județului Constanța.
Doar 60 260 din cei 632.000 de constănțeni înscriși în listele electorale votaseră la ora 13,00 în județul Constanța. Adică 9,61%. În secțiile de votare e plictis mare. În centrul Constanței, la secțiile de votare 4 și 5 de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" unde, în mod obișnuit, în jurul prânzului, la alegeri se înregistrează o prezență mare se prezentaseră puțin peste 10% din numărul de votanți. Polițiștii care păzeau școala se plictiseau împreună cu organizatorii. “Nici după slujbele de la biserică nu ne-am aglomerat”, a comentat un observator la vot.
Nici la secția de votare 171, de lângă Spitalul Județean Constanța, nu e aglomerat. La ora 13,00 votaseră 60 de alegători din cei 900 înscriși pe liste. Membrii secției de votare de aici au, în sfârșit, o nelămurire și se consultă, prin telefon, cu Biroul Electoral Județean. Au în urna mobilă buletinele de vot a 150 de bolnavi, dar se pare că după ce s-a închis votarea, niște proaspete mămici ar fi vrut și ele să voteze pentru familie. Așa că urna mobilă a făcut cale întoarsă iar mamele, deși nu știau să scrie, și-au exercitat dreptul de vot punând degetul pe tușieră și apoi pe buletinul de vot.
În fața bisericilor oamenii mai stau de vorbă înainte de a pleca spre casă. O pereche tineri, cu doi copii mici, încă nu s-a dus la vot. “Mergem, cum să nu, susținem familia formată din bărbat și femeie”, spune soția, arănjându-și baticul. După ce se închină pe treptele catedralei, o mamă cu copil în brațe pleacă, spunând că nu se duce la vot pentru că, “eu nu sunt privită ca o familie”. Un bărbat mai în vârstă se mândrește că a fost deja la referendum, “mi-am făcut deja datoria”, iar o doamnă care doar ce a ieșit de la slujbă explică, elegant, de ce nu votează:“Oamenii care vin la biserica au dreptul și la opțiuni".
În timp ce secțiile de votare au fost goale, temperaturile ridicate, de 20 de grade Celsius, și soarele cald, cu vânt ușor au umplut faleza Cazinoului din Constanța, terasele din portul de agrement Tomis și plajele din Mamaia. Oamenii au ieșit la plimbare, așa cum fac în fiecare week-end cu vreme frumoasă. “O ieșire la aer liber, o cafea alături de prieteni, sunt mult mai importante decât un referendum care nu are nici un sens”, a comentat un tânăr la 35 de ani. A fost repede contrazis de o doamnă cu păr cenușiu: “Am fost și la vot, și la biserică și acum am ieșit la plimbare împreună cu soțul, fiica, ginerele și cei doi nepoți.”