Prețul relaxării: „70 de mii de morți” în Italia. Merkel are de făcut o alegere dificilă!

Un grup de cercetători italieni susține că există pericolul unei noi creșteri a infecțiilor cu SARS-Cov-19 dacă restricțiile sunt relaxate, informează Il Giornale. Studiul a fost deja publicat în Nature Medicine, iar profeția  experților e de-a dreptul înfricoșătoare.

Giulia Giordano, care a colaborat pentru studiul ei  cu ingineri de la universitățile din Trento și Udine și Politehnica din Milano, spune că numai  în Italia s-ar putea atinge 70 000  de victime.

„Am investigat trei ipoteze diferite. Cu menținerea unui blocaj de fier, epidemia ar fi epuizată într-una sau două luni, susține Giulia Giordano.

În a doua ipoteză, fără teste și fără un control al contactelor celor pozitivi, am putea ajunge la 70 de mii de victime și răspândirea ar rămâne susținută. Ca urmare, la sfârșitul anului, epidemia ar fi încă în desfășurare și numărul morților ar continua să crească în 2021.

Prin ușurarea blocării, dar cu menținerea unei atenții extrem de ridicate asupra noilor focare, cu teste efectuate rapid și extensiv, epidemia aceasta ar rămâne mai mult sau mai puțin la nivelurile actuale de contracție, cu o rată de replicare de 0,77, puțin mai mare decât astăzi și s-ar încheia în cursul anului cu un număr total de victime între 30 și 35 de mii ".

Teoria lui Giordano pare să se valideze deja în Germania, unde relaxarea măsurilor a dus la creșterea răspândirii noului coronavirus.

Iată ce notează publicația  belgiană Le Soir: “Primele semne de agravare a epidemiei apar în Germania când ea tocmai a început relaxarea izolării, iar Angela Merkel e îngrijorată de o întoarcere prea rapidă la normal.

Rata de infectare sau rata de replicare, la care autoritățile germane sunt foarte atente, a atins din nou pragul de 1,0, potrivit cifrelor publicate luni seară de Institutul Robert Koch, însărcinat cu supravegherea evoluției pandemiei în țară.

Acest lucru înseamnă că fiecare bolnav contaminează o altă persoană. Guvernul german și virusologii au subliniat până acum tot timpul importanța de a avea o rată mai mica de 1.

Pe de altă parte, rata letalității cazurilor de Covid-19 continuă să crească zi de zi. Este de 3,8% potrivit ultimelor cifre ale Institutului, ceea ce este totuși mai puțin decât în țările vecine Germaniei.

Dacă această tendință de creștere se va confirma, ea ar putea complica eforturile autorităților de revenire treptată la normal, în vreme ce nerăbdarea opiniei publice crește”.

Merkel știe, însă, că și la  o rată de infectare “de 1,1, am putea atinge limitele sistemului nostru de sănătate în termeni de paturi de reanimare până în octombrie”.

Prelungirea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-Cov-19 nu este, însă, o decizie ușoară, nicăieri în lume. Situația economică din Italia e deja extrem de gravă, dar nici Germania nu e în afara pericolului.

Germania se va confrunta cu o creștere semnificativă a șomajului, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Cercetare Economică de la München (IFO), notează Rador.

Departamentele de resurse umane din companiile germane se pregătesc să trimită oameni acasă, iar starea de spirit în economie este mai precară ca niciodată, atrage atenția institutul.

Barometrul Ifo pentru ocuparea forței de muncă, realizat prin intervievarea lunară a circa 9.000 de companii germane din diferite sectoare de activitate în legătură cu planurile pe următoarele trei luni privind personalul, a scăzut la 86,3 puncte în aprilie, de la 93,4 puncte în martie.

Este un declin fără precedent, explică specialiștii germani. În mare suferință este domeniul serviciilor, care, pentru prima oară după criza economică globală din 2008, se va confrunta cu un nou val de disponibilizări, relevă studiul Ifo.

În industrie se va menține tendința de scădere a numărului de angajați, declanșată înainte de criză. Numărul angajaților va scădea și în comerțul cu amănuntul, singura excepție aici sunt supermarketurile. Potrivit Ifo, nici sectorul construcțiilor, aflat până în urmă cu două luni în plină expansiune, nu mai poate scăpa de o dinamică negativă în ceea ce privește forța de muncă.

Potrivit estimărilor Institutului Ifo, producția economică a Germaniei a scăzut cu 16% în timpul restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, iar produsul intern brut se va diminua anul acesta cu 6,2%.