Au ieșit la iveală informații nebănuite legate de prețul plătit de români pentru energie. DIICOT a deschis un dosar, iar acum nume grele din această industrie sunt cercetate. Pe lângă compania AXPO România, în atenția organelor legii a intrat și firma ucrainiana Rodina.
Prețul energiei electrice și a gazelor a crescut considerabil în ultima perioadă. Românii sunt nevoiți să plătească mult mai mult pentru același consum, ba chiar au început să facă economii.
O parte dintre aceștia nu își permit să plătească un preț mai mare pentru consumul propriu, așa că renunță la confort și dau termostatul de la centrală la o temperatură mai mică, cât să nu înghețe în propriile case. Un lucru asemănător fac și în ceea ce privește energia electrică, optând acum pentru lumina zilei.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a început cercetarea împotriva companiei AXPO România și a directorului acesteia, Radu Cristian Rat. Acuzațiile aduse acestora sunt legate de manipularea prețului la energie. În dosar sunt implicați și alți competitori, importatori de energie din Ucraina și Ungaria.
Pe lângă Radu Cristian Rat, în dosar, la secțiunea acuzați, apar și Milenka Videnova și Crisptoph Brand, conform informațiilor transmise de Realitatea TV. Aceștia ar fi aprobat schema de creștere a prețurilor la energie pentru piața românească.
Prețul energiei a intrat în atenția DIICOT. Cecetările vizează mai multe companii
Compania Rodina din Ucraina face și ea parte din dosar, din prisma legăturii pe care o are cu un membru al Consiliului de Administrație al Electrica SA, suspectat de DIICOT.
Conform sursei precizate mai sus, cercetările sunt în desfășurare și vizează mai multe companii care ar fi participat la chema de fraudă a piețelor de energie și gaze din România.
Pe site-ul companiei românești, avem o mică descriere cu privire la activitatea Axpo Energy România. Aceasta face parte din grupul elvețian Axpo înființat în anul 1914. Cu activitate în peste 30 de țări și peste 5 000 de angajați. Grupul acoperă întreg lanțul valoric al sectorului energetic și are o capacitate instalată de aproximativ 8 000 MW în Europa, din care 4 000 MW energie regenerabilă. La nivel european, compania cuprinde un portofoliu de aproximativ 100 TWh de energie și gestionează unul dintre cele mai mari portofolii de clienți de energie regenerabilă (12 000 MW).