Președinții României și statului Chile, Klaus Werner Iohannis, și, respectiv, Gabriel Boric, au semnat o declarație de cooperare, prin Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul de Interne din Chile.
În cadrul unui turneu în țările sud-americane, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a venit în Chile pentru a se întâlni cu președintele Gabriel Boric, pentru semnarea declarației de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne al României și Ministerul de Interne din Chile, prin Direcția pentru Situații de Urgență și Serviciul Național de Prevenire și Răspuns la Dezastre.
Șeful statului a declarat că, în prezența directorului Senapred, Álvaro Hormazábal, și a directorului Departamentului pentru Situații de Urgență din România, a fost semnată o declarație „privind cooperarea în domeniul protecției civile, care va permite consolidarea capacităților României și ale statului Chile de a răspunde la dezastrele naturale și alte situații de urgență. Cum ar fi, de exemplu, cea pe care am trăit-o acum doar câteva luni, cu incendiile forestiere din sud”.
„Acest lucru ne va permite să avem puncte de contact în ambele țări, disponibile 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, pentru a facilita coordonarea și colaborarea atunci când este necesar, pentru a răspunde la situații de urgență”, a adăugat președintele.
În aceeași direcție, el a subliniat că echipele „își vor împărtăși periodic lecțiile învățate din dezastre” și, de asemenea, vor efectua „exerciții în timp util, schimbând informații despre cele mai bune practici de protecție”.
La rândul său, președintele României a subliniat că Chile „poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană”.
Donație către Muzeul Memoriei
Președintele țării europene a făcut o donație Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului, incluzând copii ale unor dosare diplomatice de la Ministerul Afacerilor Externe al Românieprivind ajutorul umanitar acordat, între 1973 și 1977, pentru peste 6.000 de refugiați chilieni, după lovitura de stat din 1973.
În plus, a oferit documente despre activitatea lui Samuel del Campo, consulul chilian la București care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat viețile a peste o mie de evrei de persecuția nazistă, potrivit latercera.com.
Președintele Gabriel Boric a predat președintei (Consiliului de conducere al) Muzeului Memoriei, María Luisa Sepúlveda, și directoarei María Fernanda García, documentele donate de România.
Ulterior, președintele Klaus Werner Iohannis a subliniat că țara sa a fost „prima care le-a oferit azil politic chilienilor. În jur de 6.000 de refugiați au fost primiți de țara noastră, dintre care aproximativ 2.000 au rămas”.
„Istoria acestor refugiați reprezintă un element special al relațiilor dintre statele noastre”, a conchis președintele României.
(Ariadna Rodríguez. Valentina Sánchez - Traducerea Rador)