Discursul preşedintelui Iohannis i-a amintit lui Călin Popescu Tăriceanu că familia şefului statului are un litigiu cu o casă, iar lui Liviu Dragnea ce program minunat de guvernare a produs, dar nu este lăsat să-l pună în practică.
Mare parte a parlamentarilor PSD-ALDE au părăsit sala cu eleganţa care i-a consacrat. Ce să mai înţeleagă votanţii PSD, în afară că ne-am întors la iarna vrajbei noastre? Altfel, transformarea omului politic Klaus Iohannis din ultimele luni este aproape incredibilă, neamţul semănând tot mai mult cu un preşedinte.
Totuşi, e corect să consemnăm că deputatul PSD Cătălin Rădulescu nu este de acord cu concluzia de mai sus.
„ Nu e preşedintele nostru, să stea cu cine l-a ales. Nu există. (...) Să stea cu poporul lui. Acest preşedinte ne-a dezbinat demult. Noi suntem aleşi ai poporului nostru, nu ai poporului lui”, a declarat Rădulescu, după ce a părăsit sala Parlamentului în timpul discursului lui Iohannis. Omul are tot dreptul să fie supărat după ce, la intervenţia preşedintelui, graţierea, care l-ar fi scăpat de condamnarea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie, a fost puţin amânată. Enervat peste poate că majoritatea din care provine a tăiat bugetul Curţii de Conturi, calmul Nicolae Văcăroiu a mai turnat puţin gaz peste focul stârnit de dezincriminarea abuzului în serviciu. A aruncat, aşa într- o doară, că România a fost furată de cei care au condus-o, în ultimii zece ani, cu 2,1 miliarde de euro, ca atare ”toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi”. Evident, preşedintele Curţii de Conturi a exagerat, nu toată lumea, ci doar cei ajunşi la sacul cu grăunţe în urma votului democratic şi liber. De unde se vede că nu e sănătos ca poporul să-i lase pe aleşi să guverneze chiar după cum îi taie capul şi le cer buzunarele. Cam asta solicită şi strada. Ocupaţi cu “marţea neagră” din 31 ianuarie curent, şi cei mai vigilenţi cetăţeni au uitat de ordinul ministrului Educaţiei, dat imediat după ce a ajuns în funcţie, prin care directorii de şcoli care nu au luat concursurile sunt păstraţi pe post dacă partidul consideră că merită. Vorba veche românească “Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” s-a verificat încă o dată în câmpul tactic al guvernului. Dar asta nu e tot, înainte de celebra OUG 13 a fost Ordonanţa 9, potrivit căreia banii din bugetul de stat vor fi distribuiţi fără nicio responsabilitate, putând fi folosiţi oricând pentru orice, indiferent de ce s-a aprobat iniţial în Parlament.
Una peste alta, o fi vorbit preşedintele frumos şi pe placul străzii, dar s-a oprit la jumătatea drumului prin respingerea ideii anticipatelor. Chiar îi crede în stare să renunţe la idealurile pentru care s-au dat de ceasul morţii ca să câştige alegerile? Adică să scape de dosarele penale şi să-şi bage cât mai mulţi bani în pungă. E prea proaspătă faza când membrii cabinetului Grindeanu se făceau că nu văd elefanţii pentru a fi naiv. Urmează Planul B. El are acum toate atuurile, iar PSD doar frigul de partea sa.