Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avut loc miercuri, în sistem de videoconferinţă specială, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.
”România a trebuit să facă față pandemiei. România este un stat care trebuie să-și apere cetățenii, Statul este obligat să continue măsurile”, a declarat Klaus Iohannis, imediat după încheierea ședinței.
”Noua strategie de apărare a țării oferă răspunsuri la întrebările esențiale privind obiectivele naționale prioritare pentru asigurarea securității României. Strategia națională de apărare a țării 2020 - 2024 operează cu același concept de securitate națională extinsă. Pe lângă apărarea armată, strategia vizează și politica externă, ordinea publică, sănătatea, economia, mediul sau securitatea cibernetică.
Pe lângă apărarea armată, strategia vizează și politica externă, ordinea publică, sănătatea, economia, mediul sau securitatea cibernetică. România e un stat care contribuie la menținerea securității colective, alături de partenerii ei. Toate acestea presupun continuitate în angajamente. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și UE sunt reafirmați ca piloni.
Strategia propune un management cu accent pe gestionarea integrată a riscurilor și amenințărilor, care ține cont de evoluțiile din regiune, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și UE, de proliferarea terorismului. Strategia se raportează la un concept multidimensional al securității, echilibrul dintre stat și individ ca beneficiar. Gestionarea securității presupune și participarea societății civile. Strategia se bazează pe o diagnoză clară a statului român și a instituțiilor publice. Am acordat un rol central colaborării public-privat. Modernizarea cadrului legislativ rămâne un obiectiv prioritar”, a mai declarat Iohannis.
Știrea inițială
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024; forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2021 şi programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.
În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a arătat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit legislației în vigoare, președintele României, în termen de cel mult şase luni de la data depunerii jurământului, trebuie să prezinte Strategia Națională de Apărare parlamentului, care o dezbate și o aprobă prin hotărâre, în cadrul unei ședințe comune.
Alte subiecte care urmează a fi dezbătute de către membrii CSAT sunt Forțele Armate ale României, care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului țării în anul 2021, şi programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei până în anul 2026 și în perspectivă.
În cadrul ședinței CSAT, vor fi analizate și alte teme de actualitate din domeniul securității naționale.
La şedinţa CSAT participă premierul Ludovic Orban, miniştrii Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Marcel Vela, Bogdan Aurescu, Florin Cîţu, şefii SRI şi SIE, Eduard Hellvig şi Gabriel Vlase, şeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, Ion Oprişor, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională şi Mihai Şomordolea, secretarul CSAT.