Decizia Curții Constituționale este pusă în practică de cât mai multe instanțe și face ca mulți dintre cei acuzați de fapte de corupție să fie scăpați de brațul lung al legii.
Este și cazul fostului secretar al Consiliului Local Paşcani, Mircea Zuzan, a fost achitat de acuzaţiile aduse de DNA într-un dosar trimis în instanţă acum şapte ani. Bărbatul a fost condamnat de două instanţe, dar până să se ajungă la o concluzie a venit decizia Curții Constituționale și instanța a decis că fata s-a prescris. Tribunalul a dispus achitarea, dar fostul secretar a contestat sentinţa: cum nu se putea susţine că era nevinovat, magistraţii îi impuseseră plata cheltuielilor judiciare, în valoare de 2.500 lei. Prejudiciul produs municipiului Paşcani care-l adusese în faţa judecătorilor a fost de 2 milioane lei. Mircea Zuzan fusese trimis în judecată în 2015 pentru abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, favorizând prin acţiunile sale firma condusă de viceprimarul de atunci al Paşcaniului, Dumitru Pantazi. Faptele de care era acuzat Zuzan se petrecuseră în 2007, dar cercetările penale au început in 2012. Totul avea legătura cu o concesionare a 60 ha de teren situat în apropierea acumulării de pe Siret.
Suprafaţa respectivă a fost preluată de Agrocomplex Lunca Paşcani, societate agricolă administrată de Pantazi, care urma să plătească anual echivalentul a 500 kg de grâu pentru fiecare hectar. Zece ani mai târziu, societatea înregistra datorii de aproape un milion de lei la bugetul Paşcaniului.
Debitul propriu-zis era de doar 15.000 lei, dar se adunaseră penalităţi de 948.000 lei. Pe parcursul anului 2007, Agrocomplex a cerut în mai multe rânduri exonerarea de la plata redevenţei şi a penalităţilor de întârziere, motivând faptul că în anii 2000, 2002 şi 2003 societatea fusese afectată de secetă, iar în 2005 de inundaţii. În plus, în 2005, Agrocomplex donase cantinei de ajutor social Paşcani pâine în valoare de 14.500 lei. Propunerea de scutire a firmei de la plata datoriilor a fost rezolvată „pe repede înainte”. A fost înaintată primarului de atunci, Neculai Răţoi, care a prezentat-o spre aprobare Consiliului Local în cadrul unei şedinţe extraordinare. Scutirea a fost aprobată, iar cinci zile mai târziu, datoriile au fost şterse. Hotărârea a fost atacată de Prefectură în contencios administrativ. Aplicarea ei ar fi trebuit suspendată, iar demersurile de recuperare a datoriilor ar fi trebuit continuate.
Cum să faci pierduți 2 milioane de lei
Nu s-a întâmplat acest lucru, întrucât Zuzan l-a informat pe funcţionarul însărcinat cu urmărirea veniturilor bugetare că a notificat Serviciul Finanţe Publice Locale (SFPL) cu privire la suspendarea dispoziţiilor hotărârii CL. Ca urmare, funcţionarul nu şi-a mai bătut capul, convins fiind că recuperarea datoriilor îşi urmează cursul firesc.
De fapt, Zuzan nu informase pe nimeni, iar datoriile au rămas neachitate. Pe 8 septembrie 2011, termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru recuperarea datoriilor s-a împlinit, iar Agrocomplex a scăpat de orice grijă. Până atunci, se adunaseră penalităţi de 2 milioane lei. Conform procurorilor, după începerea anchetei DNA, Zuzan ar fi determinat o funcţionară să falsifice condica de evidenţă a corespondenţei SFPL, astfel încât să pară că instituţia fusese informată de secretarul CL. Cert este ca Zuzan fusese condamnat în primă ionstanță la 3 ani cu suspendare, însă acum a fost achitat.