Peste 20 de falși preoți, majoritatea foști monahi și popi excluși de BOR pentru relații cu enoriașele, au întemeiat Mitropolia Autonomă. Maneliștii vin să se închine și să lase donații escrocilor seducători.
Icoane din care iese mir, moaște ale unor sfinți necunoscuți, titluri bisericești cu trimitere la Italia, Moldo-Valahia sau Grecia fac parte din arsenalul celor aproximativ 20 de autointitulați preoți, care poartă sutană pentru a avea trecere în rândul enoriașelor. Naivii le dau donații și asistă la slujbelor lor, deși liturghiile sunt ținute în dughene, garaje și în păduri.
Popii care slujesc în bisericile improvizate ad-hoc sunt foști preoți și călugări caterisiți, îndepărtați din preoție. Șeful cultului este „Mitropolitul României”, Gherasim Bratu, ajutat de Mitropolit Primat Basilio al Italiei.
În numele iubirii
După ce au fost dați afară, cei 20 de bărbați au continuat să susțină că sunt în slujba lui Dumnezeu. Însă nu din vreo dragoste nemăsurată pentru Dumnezeu, ci din pasiunea pentru femei. Așa cum a anunțat BOR, majoritatea falșilor preoți au fost eliminați din rândul cadrelor bisericești pentru că au preacurvit cu enoriașele.
Acesta este cazul foștilor preoți: Ștefan Popa - din comuna constănțeană Topraisar, Mihai Vasilache - din localiatea băcăuană Văleni, Cosmin Becică - din comuna suceveană Secuienii Noi sau Constantin Florian- din orașul Giurgiu.
Și Emilian Căruntu este un fost călugăr în Mânăstirea Rarăului (Suceava). Acum a ajuns să țină slujbe într-o dugheană de pe strada Aleea Mizil, din Sectorul 3 din Capitală.
„Ca preot ai trecere în rândul femeilor”
Căruntu deține titlul imposibil de memorat în cadrul Mitropoliei Autonome, cel de Exarh Arhimandrit Mitrofor Onufrie. El se recomandă părinte ortodox de rit vechi sau creștin venit din Italia și și-a amenajat bisericuța într-un fost depozit abandonat de la marginea Bucureștiului. Acolo trăiește alături de un alt preot-începător. Lângă bisericuță a amenjat și o încăpere în care cei doi locuiesc.
Preoții se finanțează din donațiile oamenilor, majoritatea persoane și așa sărace care vin în lăcașul de cult fals pentru a se ruga la icoana lui Efrem cel Nou. Fostul călugăr sucevean susține că aceasta este făcătoare de minuni și îndeplinește dorințele enoriașilor.
Bărbatul zice că îl iubește pe Dumnezeu, dar lasă să se înțeleagă și alte avantaje, cum ar fi succesul la femei și posibilitatea de a te însura. „Intri mai ușor în sufletul femeilor. Multe vin la preot și se plâng că-s singure sau înșelate de bărbați, în aceste cazuri ai șansa să vadă în tine bărbatul de care au nevoie”, îmcercă acesta să-i convingă pe curioșii care îl întreabă dacă pot intra și ei în noul cult.
Mai susține că oricine poate deveni preot al Mitro-poliei Autonome, dar e nevoie de ceva investiții, câteva mii de lei, în cărți, haine și alte autorizații de la Mitropolie. Se rușinează și nu vrea să mărturisească dacă a reușit să seducă multe enoriașe, atunci când este întrebat.
Practici neconforme
Despre Căruntu, BOR a precizat că fostul călugăr sucevean a fost caterisit pe 8 mai 2014.
„La acea dată, Consistoriul monahal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a pronunţat caterisirea ieromonahului Onufrie – Căruntu Emilian de la mănăstirea Sihăstria Rarăului pentru abateri canonice, încălcarea sistematică a unor prevederi din regulamentul vieții monahale și practici liturgice neconforme cu rânduiala ortodoxă”, a precizat Patriarhia Română, în această săptămână.
Un alt preot care face parte din Mitropolia Autonomă este constănțeanul Ștefan Popa. Preotul a slujit la biserica din Topraisar, județul Constanța, până acum doi ani, când a fost dat afară pentru mai multe relații extraconjugale, fapt interzis normelor preoților. Acesta se află la a doua căsnicie și trăia în concubinaj cu o femeie cu care ar avea un copil. Ștefan Popa și-a recunoscut adulterul. Arhiepiscopia Tomisului l-a suspendat de la slujire, iar la începutul lunii septembrie 2013 l-a caterisit. Chiar IPS Teodosie a venit în comună ca să instaleze noul preot, dar enoriașele au fost furioase de înlocuirea preotului-Casanova. „Ce vreți, să ajungă homosexual? Mai bine cu o femeie!”, l-au apostrofat acestea în sfântul locaș pe Teodosie.
Leo de la Strehaia a pupat mâna falsului preot pe care îl credea italian
Enoriașii care vin la liturghiile din baracă habar nu au că Emilian Căruntu nu este preot cu acte în regulă, deși biserica
Despre lipsa unei biserici tradiționale, bucureșteanca sare imediat în apărarea falsului preot: „A spus că a rămas fără biserică după ce i-a ars lăcașul din Suceava și a fost nevoit să se mute în București. Acum încearcă să adune bani pentru a construi o biserică nouă aici, în cartier. Așa am auzit că spune la liturghie preotul. Este apreciat de vecine care au fost și la slujbe. Mai las 10 lei și mâncare aici, nu am nici eu prea multe”, mai adaugă bucureșteanca.
Emilian Căruntu îi amăgește pe naivi și cu icoana Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou. Susține că din aceasta iese mir și că îndeplinește dorințele.
Prințul amăgit
Mai mult, anul trecut, Căruntu a mai găsit o metodă să facă rost de donații: a susținut că a adus, din Italia, moaștele
De altfel, Leo de la Strehaia, care s-a autointitulat „Prințul țiganilor”, a postat anul trecut poze pe pagina sa de Facebook din maghernița lui Căruntu, lăudându-se că s-a închinat unor moaște din Italia.
Cu un buchet imens de flori, a intrat în biserica falsă a lui Căruntu. I-a sărutat mâna pseudo-preotului, apoi a pupat icoana lui Efrem. S-a așezat în genunchi și s-a rugat la icoană și moaște. Deși intrase într-o magherniță, așezată lângă un WC public, Leo de la Strehaia a declarat pentru cotidianul Click că a fost la biserică ca să-i mulțumeacă lui Dumnezeu că i-a salvat viața după o boală gravă.
Și-a dus și mama
„Am venit să-mi deschid sufletul în fața părintelui Onufrie care a venit în România de la Mitropolia Ortodoxă de