Premilitara în varianta Kremlinului. Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Maicii Rusia

Rusia intenționează să educe „tinerii patrioți militari” într-o nouă facilitate în care va investi 63 milioane dolari, într-un parc cu tematică militară, afl at în apropierea Moscovei.

Militarizarea tinerilor ruși a fost un subiect controversat în ultimii ani. Crearea armatei de tineret de către președintele Vladimir Putin, la sfârșitul anului 2015, a făcut posibilă compararea cu oganizațiile tineretului hitlerist. Cu aproximativ jumătate de milion de membri cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, armata tinerilor speră să ajungă la un milion de membri până în 2020, scrie The Moscow Times.

Într-un parc din apropierea Moscovei, ministerul rus al Apărării va construit un „centru educativ militar-patriotic” denumit „Avangard”, au declarat pentru site-ul rbc.ru două surse din minister. Odată pe an, de trei sau patru ori pe săptămână, elevii din regiunea Moscova vor participa la cursuri de „educație patriotică”.

„Discutăm dacă frecventarea acestui centru va face parte dintr-un program voluntar sau obligatoriu”, a declarat una din sursele citate. Administrațiile din Moscova și din regiunea Moscovei vor contribui fiecare cu 2 miliarde de ruble (31,5 miliarde de dolari) la proiect.

Această inițiativă intervine la câteva luni după lansarea de către televiziunea publică a unui post destinat „tineretului rus”, „Pobeda”, cu un program de 24 ore din 24, șapte zile din șapte, total consacrat celui de-al doilea Război Mondial. În martie, Nikolai Patrușev, fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) și secretar al Consiliului de Securitate, a anunțat și că tinerii delincvenți vor fi trimiși în „tabere de reeducare militar-patriotice”. Abreviat, în limba rusă „Avangard” face referire la „armată”, „voință”, „atac”, „minte”, „mândrie, „activitate”, „Rusia”, „privire”.

Yunarmia, briceag elvețian pentru guvern

În epoca sovietică, formarea militară era obligatorie în școli și a avut ecou și în România, după înființarea de către regimul comunist a Gărzilor Patriotice, în cadrul programului Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei (PTAP). Instrucția militară a elevilor a fost abandonată în Rusia la începutul anului 1990. Însă ministerul rus al Apărării nu a încetat presiunile pentru revenirea lui în programele școlare. Anterior, a fost creată mișcarea patriotică Yunarmia, susținută de guvern, la inițiativa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu (mâna dreaptă a lui Putin, alături de ministrul de Externe Serghei Lavrov), în scopul „educării patriotice a rușilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani”.

Mișcarea Yunarmia este dirijată de Roman Romanenko, fost pilot spațial, și, în ministerul Apărării, este supervizată de „Direcția politico-militară” a forțelor armate, condusă de generalul Andrei Kartapolov. Acest organ a fost reintrodus prin decret de Vladimir Putin. Înființat de bolșevici, înainte avea denumirea de „Biroul rus al comisarilor politici”. Potrivit analiștilor, Yunarmia îndeplinește mai multe misiuni. Pentru Șoigu, este vorba de PR și consolidarea imaginii. Pentru conducători și membri ai mișcării este vorba de un ascensor social, iar pentru stat o unealtă ce permite educarea unei tineri generații fidelă guvernului. Yunarmia (tinerii patrioți) a luat parte la reconstituirea asaltului asupra Reichstag-ului, organizat de ministerul Apărării acum doi ani. „Capturarea Berlinului”, în parcul „Patriot” din apropierea Moscovei, a fost urmărită de 8000 de persoane. Pentru reconstituire, au fost utilizate vehicule blindate germane și sovietice restaurate. Din 2017, Yunarmia participă regulat la defilarea de Ziua Victoriei.

Militarizarea copiilor

Au apărut însă critici care acuză autoritățile că vor să creeze o masă de tineret loială guvernului, în condițiile în care numeroși politicieni își dispută electoratul tânăr, în frunte cu opozantul principal al lui Putin, Alexei Navalnîi, care-i incită pe tineri să iasă în stradă și să-l conteste pe Putin. Al cărui mandat se termină în 2024. Și deja speculații privind succesorul său inflamează societatea. În timp ce comentatorii afirmă că Yunarmia este o tentativă a lui Serghei Șoigu de a-și constitui o „bază fidelă” pentru debutul perioadei post-Putin. Mulți ruși au mai mare încredere în armată decât în Putin, iar Yunarmia este o ocazie de a forma o generație ostilă Occidentului și un electorat fidel statului. În plus, alte critici denunță „militarizarea copiilor” interzisă de altfel de Convenția ONU referitoare la drepturile minorilor. Și că armata rusă nu trebuie lăsată să joace un rol „atât de activ” în educația copiilor. Însă instaurarea „valorilor patriotice” în rândul tineretului constituie o directivă lansată de Putin în perioada celui de-al treilea mandat, care acum a trecut la o viteză superioară.

La 15 ani, stăpânul Kalașnikovului

Ivan Mertsalov, un tânăr de 15 ani din Yunarmia, știe să demonteze și reasambleze un Kalșnikov în mai puțin de 30 de secunde. „Lumea tinde să ne compare cu organizațiile tineretului hitlerist, dar nu suntem așa”, a declarat instructorul Alexander Oborotov, care l-a recrutat pe Ivan. „Nu cred că va fi război cu SUA mâine, dar trebuie să fim pregătiți”, estimează Oborotov. „Un popor care nu vrea să-și hrănească propria armată o va hrăni pe alta”, a adăugat el. Partizanii Yunarmia afirmă că scopul mișcării este mai amplu decât pregătirea noilor generații pentru serviciul militar. Comparând Yunarmia cu organizații precum „Boy Scouts” din America, ei declară că obiectivul este „formarea de patrioți și de cetățeni activi care se vor consacra ameliorării Rusiei”.

 

Noi palate ale pionierilor, nu ale profesorilor

P.T.A.P.-ul rus este privit favorabil de politicienii și de părinții nostalgici după organizațiile sovietice precum Pionierii sau Komsomol-Uniunea Tineretului Comunist.

În plus, dincolo de o campanie de recrutare acerbă, conducătorii Yunarmia au declarat că mișcarea va construi centre în orașele importante. „Vor semăna cu palatele pionierilor clasice, dar se vor concentra numai pe dezvoltarea militar-patriotică”, a declarat Igor Korovin, liderul Yunarmia din Sankt-Petersburg. Anul acesta, mai mulți părinți s-au plâns că profesorii i-au forțat pe copii să se alăture mișcării în timp ce, potrivit unui document al ministerului Apărării, copiii militarilor au obligația să se alăture „armatei tineretului”. Unii profesori și-au pierdut chiar slujbele după ce au emis dubii cu privire la avantajele oferite de Yunarmia. Luna aceasta, Anna Kuznetsova, avocatul poporului pentru drepturile copilului din Rusia, a cerut căminelor pentru orfani și tinerii aflați în dificultate să-i îndemne pe copiii lor să se alăture Yunarmia.